Lapset ja nuoret lakkoilevat kouluissa ympäri Eurooppaa osoittaen huoltaan ilmastonmuutoksesta ja tulevaisuudestaan. Suomessakin nuoret ovat 16-vuotiaan ruotsalaisen Greta Thunbergin innoittamana kokoontuneet vetoamaan poliitikoihin: ilmastokriisi on otettava vakavasti. Nuoret haluavat toimillaan herättää aikuisia päätöksentekoon tieteeseen perustuen.  Poliittista herättelyä ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta kaivataan enemmän kuin koskaan ja kevään eduskuntavaaleista puhutaankin jo ilmastovaaleina.

Kansalaisvaikuttamisen tavoitteet voivat olla paikallisia, kansallisia tai globaaleja. Ilmastonmuutoksen torjunnassa vaikuttavinta työtä tehdään alueellisesti. Sinullakin on lainsäädännön mukaan oikeus tehdä aloitteita kotikuntasi toimintaa koskevissa asioissa. Vaikuttaminen on hyvä perustaa faktatietoon, joten ota asioista selvää: kysele, selvitä ja tutustu asiaan huolella.

Ota seurantaan kuntasi tiedotuskanavia, reagoi ja osallistu keskusteluun: tee aloite itsellesi tärkeästä asiasta, kuten monimuotoisen luonnon lisäämisestä asuinalueellasi tai monipuolisen kasvis- ja lähiruoan lisäämisestä kouluissa ja päiväkodeissa. Voit lähettää palautetta kunnan verkkosivujen kautta tai valjastaa kuntapoliitikon äänitorveksesi.

Muista antaa myös positiivista palautetta! Esimerkiksi tieto kuntalaisille merkittävästä, pienestäkin luontokohteesta voi olla arvokasta maankäytön kannalta ja kaavoituksessa.

Sosiaalisen mediaan kampanjat vievät myös tehokkaasti viestiä päättäjille ja saavat hyvin toteutettuna ihmisiä nopeasti taakseen. EU:n ilmastopolitiikkaan vaikuttamaan pyrkivä Ilmastoveivi2019-kampanja lähti käyntiin lokakuussa 2018 yksityishenkilöiden aloitteesta ja se on saanut taakseen kymmeniä suuriakin organisaatioita (kuten STTK, Martat, Helsingin yliopisto). Ilmastovanhemmat on ilmastonmuutoksesta huolestuneiden vanhempien ja muiden lasten läheisten kansanliike. Se vaatii Suomessa päättäjiä tekemään ilmastokatastrofin hillitsemisestä politiikan ykkösasian.

Keinoja on useita – anna äänesi kuulua.

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: