Ilmastoahdistuksen nostaessa päätään huolestuttavien uutisten vuoksi saattaa tuntua, että pienillä arjen teoilla ei ole merkitystä haasteen ratkaisussa. Vaikka ympäristöongelmat ja ilmastonmuutos ovatkin globaaleja ongelmia, ovat paikallisten olosuhteiden säilyttäminen, luonnonhoito ja ympäristön vaaliminen merkityksellisiä myös ison kuvan kannalta. Toimia ympäristön suojelemiseksi tuleekin tehdä nimenomaan paikallisellakin tasolla.

Vaikka Suomen luonnonsuojeluliitto perustettiinkin jo yli 60 vuotta sitten, alkoivat luonnon- ja eläinsuojeluyhdistykset yleistyä vasta 70-luvulla. Järjestöt tarjoavat mahdollisuuden osallistua ilmastotyöhön joko konkreettisesti tai toimintaa tukemalla. Yksi esimerkki helposta ja mielenkiintoisesta matalan kynnyksen toimintatavasta on monelle tuttu Luonto-Liiton Kevätseuranta, johon kuka tahansa voi osallistua ilmoittamalla keväisistä luontohavainnoistaan.

Talkoot ovat hyvä konkreettinen keino osallistua paikallisen ympäristön vaalimiseen. Useat tahot järjestävät toimintaa, johon voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi saariston perinnemaiseman hoitotalkoisiin pääsee mukaan Arkipelagia-seuran kautta ja kuntien yhteinen asiantuntijaorganisaatio Valonia järjestää Varsinais-Suomessa purokunnostustalkoita. Kerää kokoon porukka, jonka kanssa lähdet siivoamaan rantoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n järjestämän Siisti Biitsi -kampanjan mukana. Voit toki pistää pystyyn vaikkapa omat vieraslajien poistotalkoot, joita monet kaupungit ja kunnat kannustavat järjestämään tai kerätä roskan päivässä ulkona liikkuessasi.

On myös muistettava, että aktiivisten talkoolaisten lisäksi ympäristöjärjestöt tarvitsevat rahaa toimintansa toteutukseen. Paikallisilla yhdistyksillä on yleensä hyvin pienet jäsenmaksut. Jos aika ei riitä, mutta haluaisit auttaa, muutaman kympin vuosimaksulla tuet arvokasta työtä paikallisen luonnon puolesta. Vuoden jäsenmaksu voi olla esimerkiksi oiva aineeton lahja. Kansalaisyhteiskunta.fi -sivustolta löytyy järjestöhakemisto (www.kansalaisyhteiskunta.fi/jarjestohakemisto), josta voit etsiä oman alueesi toimijoita.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: