Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajan asuntoa. Omilla ja vuokratuilla mökeillä viettää vuosittain aikaa noin puolet suomalaisista – Suomi onkin suhteellisesti Euroopan suurin mökkeilymaa. Yli puolet vuodesta mökki on kuitenkin tilastojen mukaan käyttämättä, samoin siellä olevat laitteet ja tavarat.

Mökkeily, siinä muodossa kuin sen ymmärrämme, on muuttumassa. Nuoria aikuisia mökin omistaminen ei houkuttele, sillä sen ylläpito koetaan raskaaksi vähäiseen ajanviettoon nähden. Rajallinen vapaa-aika halutaan omistaa luonnon rauhalle ja stressittömyydelle ilman, että mökille tultaessa on kasa huoltotöitä odottamassa. Mökkeily vapaa-ajanviettomuotona ei kuitenkaan ole laskemassa, mikä luo uusia mahdollisuuksia niin mökin omistajille kuin palveluntarjoajillekin.

Yksi jo varsin suosittu mahdollisuus on mökin antaminen vuokralle. Kesäaikana kysyntää on varmasti, mutta esimerkiksi Airbnb:n kautta mökkiään voit vuokrata mökkiäsi satunnaisesti ympäri vuoden. Lomailijan kannalta on mukavaa, että mökkimaisemaa voi halutessaan vaihdella ja lomailla vaikkapa eri puolilla Suomea.

Mieti, voisitko myös tarjota tyhjänpanttina mökillä seisovia laitteita tai työkaluja vertaisvuokraukseen. Esimerkiksi kuinoma.fi -palvelun kautta voi vuokrata tai antaa vuokrattavaksi lähes mitä tahansa. Harkitkaa mökkinaapureiden kesken yhteiskäyttöisen tai vertaisvuokrattavan veneen hankkimista, myös polkupyörät sähköfillareista laatikkopyöriin tulevat varmasti käyttöön.

Mökkibarometrin (2016) mukaan mökkeilyyn käytetään vuosittain rahaa noin 6,2 miljardia euroa, josta suuri osa jää hyödyttämään suoraan mökkeilypaikkakuntaa. Mökkivaltaisten alueiden kannattaa miettiä, millaisia uusia palveluita alueelle voisi kehittää, jotta mökkeily säilyisi elinkeinoelämän vireyttäjänä. Esimerkiksi trendi autottomuuteen on kasvussa: yhteiskäyttöautot ja kuljetuspalvelut hyödyttävät varmasti mökkeilijöitä siinä missä paikallisiakin.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: