Pakastin kannattaa sulattaa kaksi kertaa vuodessa – talvella ja ennen kesän marjojen pakastamista. Pakastimeen kertynyt jää heikentää pakastustehoa ja lisää sähkönkulutusta. Ennen sulatusta ja uuden sadon pakastusta pyri käyttämään edellisvuoden marjasato pois. Laita pakastuskytkentä päälle, jotta tuotteet ovat varmasti kylmiä ja kestävät sulatusajan paremmin. Lado pakasteet kylmälaukkuihin tai sanomalehdillä vuorattuihin laatikoihin ja sammuta laite virtakytkimestä.

Pakastimen sulamista voi nopeuttaa paitsi jättämällä oven auki, laittamalle sen sisälle astiassa lämmintä vettä. Jos pakastimen pohjalla on kolo sulamisvesille, laita matala asia etureunan alle. Laita lattialle varoiksi muutama pyyhe, jotta lattia ei vahingoitu. Kun jää alkaa sulaa, voit kerätä sitä pois esimerkiksi puisella lastalla. Älä kuitenkaan raavi jäätä terävillä välineillä – laitteen sisäpinnan rikkominen rikkoo koko pakastimen.

Kun pakastin on sulanut kokonaan, pyyhi se sisältä ja ulkopuolelta. Imuroi samalla takaosasta pölyt ilmankierron varmistamiseksi. Huono ilmankierto tai yli puolen sentin huurrekerros lisäävät sähkönkulutusta.
Laita lopuksi pakastin uudelleen päälle pakastuskytkennälle. Laita pakasteet takaisin vasta, kun lämpötila on tarpeeksi alhainen. Oikea säilytyslämpötila on -18 astetta. Kun pakastat suuria määriä esimerkiksi marjoja, aseta pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä pakastuslämpötilan (-24 C) saavuttamiseksi.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: