Ilmastonmuutos on todellisuutta jo nyt – ei vasta viidenkymmenen tai sadan vuoden päästä. Se hämmentää, huolestuttaa ja pelottaakin monia. Ylen artikkelissa syyskuussa kuvattiin, millaisia muutoksia ilmastonmuutos on jo nyt aiheuttanut Suomessa: esimerkiksi sortuneita maa-alueita, sulanutta ikiroutaa sekä ennätyksellisiä sateita ja kuivuuskausia. YK:n yleiskokouksessa Sauli Niinistö piti vaikuttavan puheen ilmastohätätilasta. Negatiivinen uutisointi voi lannistaa, mutta merkittäviä positiivisia muutoksia on meneillään, kun esimerkiksi energiajärjestelmää pyritään aktiivisesti kehittämään ilmaston kannalta kestävämmäksi.

Vaikka julkisessa keskustelussa muutoksen vastustaminen ja huoli tuntuvat välillä korostuvan, luodaan uusia vähähiilisiä ratkaisuja koko ajan lisää. Myös pienen mittakaavan teoilla on aidosti merkitystä. Tehokas lääke jäytävään ilmastohuoleen onkin se, että tarttuu toimeen itselleen sopivilla tavoilla.

Konkreettisten ilmastotekojen skaala on laaja. Kun etsit keinoa vaikuttaa tai haluat inspiroitua muiden tekemisestä, tartu vaikkapa 100 ilmastotekoa – opas nuorille ilmaston muuttajille -oppaaseen. Syyskuussa julkaistu pieni opas kertoo siitä, millaisiin ilmastotekoihin nuoret tarttuivat, kun he saivat mahdollisuuden ja pienen porkkanan toteutukseen. Tuloksena syntyi puiden istutusta, viljelypalstoja, perhospeltoja, musiikkivideo, taidetta, keskustelutilaisuuksia, kimppakyytikampanja ja vaatteidenvaihtotapahtuma.

Käynnissä on rakenteellinen muutos kohti vähähiilistä yhteiskuntaa, mutta muutos ei tapahdu itsestään. Kunnilla on iso rooli ilmastotyössä, mutta samalla kunnissa voidaan auttaa nuoria toimimaan ja vaikuttamaan. Tämä on taas ajankohtaista, kun kuntastrategioita parhaillaan päivitetään. Monet kunnat järjestävätkin asukastilaisuuksia ja kyselyitä ja aina voi toki ottaa suoraan yhteyttä luottamushenkilöihin. Kerro heille, mikä on mielestäsi tärkeää ja mihin kunnan on tarpeen panostaa. Yhdessä uuden tekeminen saa tulevaisuuden näyttämään ehkä piirun verran valoisammalta.

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995