Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat enenevässä määrin esillä mediassa. Ilmastokriisi koskettaa meistä ihan jokaista ja se kytkeytyy laajalti yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Uutta tietoa tuotetaan jatkuvasti ja informaatiotulva voi aiheuttaa myös hämmennystä tai huolta. Samalla, kun yhteiskunnallisesti etsitään ja toimeenpannaan keinoja hidastaa muutosta, on meidän tärkeää löytää omassa arjessamme keinoja sopeutua muutokseen ja käsitellä siihen liittyviä tunteita.

Ilmastolukupiiri.fi -sivuston kautta voit ilmoittautua mukaan osallistujaksi tai vetäjäksi lukupiiriin, jossa keskitytään lukemaan ja keskustelemaan ilmasto- ja luontoteemasta. Uusia vapaaehtoisia vetäjiä etsitään parhaillaan keväälle 2021. Vetäjät saavat pestiä varten koulutuksen, joka järjestetään tammikuussa. Sivuston kautta mukaan ilmoittautuneista muodostetaan lukupiiriporukoita, joten voit lähteä mukaan toimintaan yksinkin. Lukupiirit voivat toimia myös virtuaalisesti esimerkiksi koronatilanteesta riippuen. Voit tietysti perustaa myös oman piirin ystävien tai työkavereiden kanssa – kokoontukaa yhteen herkuttelemaan ja keskustelemaan luettavana olevasta kirjasta.

Ilmastolukupiirin verkkosivuille on koottu monipuolinen kirjalista, joka sisältää muun muassa tietokirjoja, elämäkertoja, kaunokirjallisuutta, esseitä sekä lasten ja nuorten kirjoja. Listalta voit poimia kirjavinkkejä lukupiirin lisäksi vaikka pukinkonttiin ilmastoteemasta kiinnostuneille. Sivuston kirjalistaan voi tutustua ihan ominkin päin ja osallistua keskusteluun vaikkapa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ilmastolukupiiri.

Ilmastolukupiiri on vuonna 2018 käynnistynyt kampanja, jonka tavoitteena on ollut innostaa suomalaiset lukemaan ja keskustelemaan ilmasto- ja luontokriisistä. Kampanjan taustalla ovat kirjastojen lisäksi Lukukeskus, Martat, Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Greenpeace.

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: