Idättäminen on vaivatonta ja edullista puuhaa. Idättämällä voit hyödyntää siemenissä piilevät voimavarat, joita näin talven pimeinä kuukausina tarvitsemme erityisesti. Kotona kasvatetut idut ovat ekologista, energiatehokasta ja ennen kaikkea terveellistä ruokaa. Idätys herättää eloon siemenessä piilevät ravintoarvot, jotka elimistö pystyy käyttämään täysipainoisesti hyväkseen helpommin sulavassa muodossa – samalla saamme hyödynnettyä kaikki sen sisältämät vitamiinit ja muut arvokkaat ainekset.

Lähes kaikkia myrkyttömiä siemeniä voi idättää: auringonkukansiemeniä, sinimailasta, sarviapilaa, herneitä, linssejä sekä useita papuja. Idätysastian voi ostaa kaupasta, mutta hyvään tulokseen pääset lasipurkilla ja harsokankaalla, joka on kumilenkillä pingotettu purkin suulle.

Idättäminen onnistuu huoneenlämmössä. Siemeniä liotetaan ensin noin viisi tuntia (isompia siemeniä noin 12 tuntia), minkä jälkeen vesi kaadetaan pois. Aseta astia vinottain alassuin astiankuivauskaapin ritilälle, sillä idut tarvitsevat itääkseen pimeän paikan. Huuhtele ituja pari kertaa päivässä siihen asti, kunnes pienet alut tulevat näkyviin – yleensä siihen menee muutamia päiviä. Tämän jälkeen idut vielä huuhdellaan hyvin ja asetetaan päivänvaloon vuorokaudeksi vihertymään, jolloin niihin muodostuu ravintorikasta lehtivihreää.

Valmiit idut säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon, mutta ovat toki parhaimmillaan heti valmistumisen jälkeen. Useimmat idut sopivat syötäväksi sellaisenaan, mutta joidenkin papujen, kuten soijapavun ja kikherneen idut tarvitsevat nopean, 5–10 minuutin keittämisen. Idätetyt pavut ovat kypsennettyinäkin maukkaampia kuin tavalliset, keitetyt pavut.

37 tutkijasta koostuva kansainvälinen EAT Lancet -komissio julkaisi keväällä 2019 raportin, jossa ehdotetaan siirtymistä planetaariseen ruokavalioon. Tavoitteena on ruoka, joka olisi kestävästi tuotettu, terveellinen ja sitä riittäisi kaikille maapallon asukkaille. Vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja tulisi käyttää kaksi kertaa nykyistä enemmän. Idättäminen on hyvä keino lisätä palkokasvien määrää ruoanvalmistuksessa. Samalla muutat ruokavaliotasi kestävämpään ja terveellisempään suuntaan.

Lisää tietoa idättämisestä esimeskiksi Hyötykasviyhdistyksen sivuilta.

Jaana Itälä-Laine

erikoissuunnittelija
jaana.itala-laine@valonia.fi
0505546145

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: