Oletko aikeissa sijoittaa lämmitystapa- tai energiaremonttiin? Uuden asian selvittäminen informaatioviidakosta hankintaan asti voi tuntua työläältä, eikä oppaiden läpikäynti ja energianeuvonnan tuki anna välttämättä riittävästi tietoa juuri omiin tarpeisiin. Puolueeton neuvonta ja aiheeseen perehtynyt suunnittelija takaavat tehokkaimman ratkaisun.

Hankinnoissa perehtyminen ja riittävä kilpailuttaminen ovat avainasemassa. Moni epäröi, kun vastaan tulee markkinointipuheita ja hankalia mitoitusarvoja. Puolueeton neuvoja ei voi auttaa, kun haluat tietää, miten tietyn merkkinen laite tai tietyn yrityksen palvelu sopii juuri sinun kotiisi – tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä alan suunnittelu- tai insinööritoimistoon.

LVI-, sähkö- ja energia-asiat tuntevan suunnittelijan löytää avuksi samalla tapaa kuin asentavan yrityksenkin. Paikallisia toimijoita kannattaa suosia, vaikka ne voivat olla työläämpiä etsiä – puskaradion kautta kuulee usein hyviä suosituksia. Hyvien asiakaskokemusten lisäksi luotettavan ja osaavan suunnittelijan merkkejä ovat koulutus ja kokemus. Suunnittelijan kautta saat varmemmin oikein mitoitetun ja toimivan lopputuotteen. Lisäksi suunnittelijan apu hankinnan määrittelyssä ja kilpailutuksessa suodattaa tuotteita myyvien yritysten markkinointipuheet, jotka voivat helposti hämätä asiaa vähemmän tuntevaa. Toisinaan lähes merkityksetön ero tuotteissa on paisuteltu niin tärkeäksi, että loppuhinta asiakkaalle on yli kaksinkertainen. Näissä tapauksissa suunnittelijan palkkion saa jopa moninkertaisesti takaisin.

Älä tartu ensimmäisenä postilaatikkoon kolahtaneeseen tarjoukseen, vaan perehdy asiaan ensin hieman enemmän. Motivan nettioppaat ovat hyvä lähtökohta. Esimerkiksi energiatehokaskoti.fi sekä aurinkosahkoakotiin.fi -sivuille on koottu tietoa helpossa muodossa, minkä lisäksi saat neuvoa Asiaa energiasta -Facebook-sivulta. Myös Valoniasta voi pyytää apua – järjestämme esimerkiksi neuvontatilaisuuksia energiateemasta.

Tero Viander

Tero työskenteli Valoniassa energiateknisenä asiantuntijana elokuuhun 2019 saakka.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: