Kotimaista luonnonkalaa kannattaa suosia ruokapöydässä, sillä sen ympäristökuormitus on matala ja niiden kalastaminen vähentää rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita Itämerestä. Kevät tarjoaa läheltä pyydetyn kalaruoan ystävälle paljon mahdollisuuksia.

Kevät on useille kaloille kiireistä aikaa. Kevätkutuiset kalalajit hakeutuvat suurin joukoin lisääntymään auringon lämmittämiin rannikkovesiin sekä jokien ja purojen makeisiin vesiin. Lounais-Suomessa esiintyviä kevätkutuisia kalalajeja ovat esimerkiksi hauki, ahven, kuha, säyne, särki, kuore, lahna ja silakka. Tosin pieni osa Itämeren silakkapopulaatiosta lisääntyy syksyllä.

Kevätkutuisista kaloista ensimmäisenä jokiin nousee kuore eli norssi, joka aloittaa kutuvaelluksen jokiin kevättulvan laskettua. Norssi on esimerkiksi paistettuna varsin hyvänmakuinen pieni parvikala. Norssin kanssa samaan aikaan jokiin nousevat säyne ja hauki. Säyne sopii hyvin esimerkiksi savukalaksi. Hauki on vesiemme tärkeä huippupeto ja avainlaji, jolle on hyvä antaa kuturauha. Myöhemmin kevätkesällä jokien alaosilla ja merenlahdissa kutee lahna sankoin joukoin. Lahna on säyneen tavoin erinomainen savukalana.

Silakkaparvet saapuvat toukokuun alussa merialueen vähäsuolaisiin rannikkovesiin lisääntymään. Silakkaa voi tällöin pyytää itsekin esimerkiksi silakkalitkan avulla. Silakanlitkaus on Suomessa kaikille maksuton jokamiehenoikeus onkimisen ja pilkkimisen ohessa.

Kauppojen kalatiskit ovat vaivattomia kalapaikkoja, joista löytyy yleensä esimerkiksi silakkaa kokonaisena ja fileenä. Lahnan saatavuus on parantunut kalatiskeissä omatoimisen savustajan iloksi. Lahna on parhaimmillaan tuoreena ja suurikokoisena. Savustettuna ruodot on helppo erotella ja suuren kalan ruodotkin ovat suuremmat.

Kalan hyvän maun lisäksi sen terveyshyödyt ovat merkittävät. Kala on erinomainen proteiinien, D-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen ja kivennäisaineiden, kuten kalsiumin lähde.

Jussi Aaltonen

vesistöasiantuntija
jussi.aaltonen@valonia.fi
040 186 1765

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: