Auringonvalon lisääntyessä pyöräily on oiva liikuntamuoto ja päästötön kulkutapa – myös koronaepidemian aikana. Nyt onkin oivallinen aika laittaa polkupyörä kevätkuntoon. Itse tekemällä onnistuu iso osa kevyistä huoltotoimista, jotka parantavat pyöräilyn mukavuutta ja turvallisuutta sekä pidentävät pyörän käyttöikää.

Keväthuolto kannattaa aloittaa pyörän puhdistamisella. Tee ämpäriin mietoa pesuvettä esimerkiksi lämpimästä vedestä ja astianpesuaineesta. Käytä pesussa apunasi sientä tai harjaa. Vanhalla hammasharjalla pääset pieniinkin koloihin. Muista pestä myös ketjut ja rattaat. Jos ketjut ovat kovin likaiset, voi puhdistuksessa olla tarpeen käyttää liuotinta, kuten valopetroolia tai pyöräliikkeissä myytävää pesuainetta. Huuhtele pyörä pesun jälkeen vedellä ja kuivaa liinalla.

Pesun jälkeen öljyä ketjut kauttaaltaan polkupyörälle tarkoitetulla öljyllä. Ruokaöljyä ei suositella sen vuoksi, että se kerää ketjuihin helposti likaa. Anna öljyn imeytyä jonkin aikaa ja pyyhi sitten ylimääräinen öljy pois, jottei se sotke pyörää ja kuskia.

Tarkista seuraavaksi renkaiden kunto ja ilmanpaine. Pumppaa kumit täyteen. Ilmaa on sopiva määrä, kun rengas antaa hieman periksi painettaessa. Hyvin kuluneet tai rikkinäiset kumit kannattaa vaihtaa. Tarkista myös vanteiden ja pinnojen kunto. Jos pinnat ovat kovin löysällä tai osa niistä puuttuu, kannattaa kääntyä pyöräkorjaamon tai huoltotaitoisen kaverin puoleen.

Tarkista vielä, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni. Kiristä tarvittaessa löysät pois. Varmista että heijastimet ovat kunnossa ja valot toimivat. Huomioi, että kesäkuussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki velvoittaa pyöräilijän käyttämään pimeällä etuvalon lisäksi punaista takavaloa. Tee lopuksi testiajo ja testaa jarrut ja vaihteet. Jos havaitset pyöräsi kunnossa puutteita, älä epäröi viedä pyörää huoltoon ammattilaiselle. Pyörähuollossa on mahdollista tarpeen vaatiessa asioida ilman lähikontaktia. Ota ilo irti keväästä ja pyöräilystä!

Salla Murmann

Salla työskenteli Valoniassa projektiasiantuntijana marraskuuhun 2021 saakka. Nykyään hän toimii Varsinais-Suomen liiton liikennejärjestelmätyön erikoissuunnittelijana.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: