Suomalaiset ovat kriisin keskellä ryhtyneet hamstraamaan ruokaa, vaikka siihen ei ole suurissa määrin tarvetta. Kauppojen kuljetuspalvelut ovat ruuhkautuneet viikoiksi ja kertaostokset ovat jopa tuhansia euroja. Keräilyyn ei riitä henkilökuntaa, vaikka tuotteita olisikin saatavana ja aiemmin henkilökuljetuksiin erikoistuneet yritykset, kuten taksit, tarjoaisivat kuljetuspalveluita. Kotona olevat koululaisetkin saattavat kasvattavat ruoan menekkiä yllättävän paljon, mutta kannattaa silti säilyttää maltti etenkin tilauspalveluiden suhteen – näin kuljetuksia riittää useammille ja tilausajat säilyvät kaikille kohtuullisina.

Suomi on huomattavan omavarainen ruoantuotannossa. Yle uutisoi maaliskuussa, että Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82 prosenttia. Huoltovarmuuden turvaamiseksi myös osa laivoista liikennöi ja rahti liikkuu. Kotitalouksien kannattaa varautua kotivaralla eli hankkimalla päivittäistarvikkeita hieman yli normaalin tarpeen, mutta liiallinen hamstraaminen ei ole tässäkään tilanteessa tarpeellista.

On positiivista, että yhä useammat oppivat hyödyntämään kuljetuspalveluita, jotka parhaimmillaan vähentävät turhaa yksityisautoilua ja sitä kautta päästöjä. Kriisitilanteessa tulisi kuitenkin huomioida etenkin kanssaihmiset: kauppojen kotiinkuljetuspalveluita tarvitsevat kipeästi esimerkiksi ikäihmisistä huolehtivat omaiset, jotka hoitavat läheistensä päivittäisiä tarpeita kauempaa. Monilla ei myöskään ole varaa tai riittävästi säilytystilaa ostaa suuria määriä kerrallaan, joten ruokakuljetuksia tarvitaan säännöllisin väliajoin. Lisäksi jätteen määrän ja ruokahävikin lisääntyminen johtaa sekä kuljetuksien että niistä aiheutuvien päästöjen lisääntymiseen kuin myös jätehuoltokustannusten nousuun.

Ylikulutus on lopulta se kriittinen tekijä siinä, että eri lajien luontaista elinympäristöä kavennetaan ja myös eläinperäiset virukset pääsevät leviämään ihmisiin ja pandemioiksi. Nyt on hyvä hetki aloittaa kestävämpi kulutuskäyttäytyminen juuri omasta ruokakorista.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: