Kirpputorit ovat nostaneet suosiota ja profiiliaan. Toisin kuin vanhentuneissa mielikuvissa, moderni kirppari tarjoaa muodikkaita vaatteita ja laadukkaita käyttöesineitä. Pikamuodin aikakaudella erityisesti vaatteiden kierrätyksen merkitys on korostunut – vaateteollisuus tuottaa globaalisti jopa enemmän päästöjä kuin rahti- ja lentoliikenne yhteensä.
Muodin nopea kierto on lisännyt tavaran määrää, eikä myyntipaikkojen tila aina riitä kaikelle tarjotulle tavaralle, mikä toisaalta karsii huonolaatuisen tavaran määrää ja jättää tilaa tarkoin valituille, hyväkuntoisille tuotteille. Tällaisia usein tiloiltaan pienempiä ja ulkoasultaan tyylitellympiä second hand ja vintage -kirpputoreja on lähivuosina avautunut erityisesti kaupunkiseuduille ja kiinnostus varsinkin nuorten keskuudessa on kasvanut valtavasti. Kirppariostaminen ei enää ole taloudellinen pakko, vaan ekologinen ja eettinen, kestävä valinta. Kirpputoreja on myös yhä enemmän sekä nettikauppoina että sosiaalisen median kanavilla. Jos esimerkiksi omalla paikkakunnalla ei ole perinteistä tai modernia kirpparia, on kotimaiselta nettikirppikseltä tilattu tuote oiva valinta perinteiseen nettishoppailuun: hankinnan hiilijalanjälki jää huomattavasti pienemmäksi kuin kaukomailta tilatun tuotteen.
Vaikka kirpputoriostaminen on uuteen tuotteeseen verrattuna yleensä ympäristöystävällisempi vaihtoehto, kannattaa ostopäätöstä tehdessä käyttää harkintaa. Silmäile tuote tarkkaan, tarkista vaatteista saumat ja mieti käyttötarkoitusta. Kiinnitä huomiota materiaaliin ja kuntoon: nukkaantumaton neule sisältää todennäköisesti luonnonkuituja ja kestää käytettynäkin vielä pitkään toisin kuin runsaasti tekokuituja sisältävät vaatteet. Halpa hinta saattaa laskea ostopäätöskynnystä, jolloin heikkolaatuisempikin heräteostos päätyy turhan helposti ostoskoriin. Likainen tai rikkinäinen tuote harvoin päätyy käyttöön, vaikka ostopäätöstä tehdessä olisikin mielessä tuotteen korjaus ja tehopesu.
Sanonta ”toisen roska on toisen aarre” pätee hyvin kirpputorilla. Varmuuden vuoksi ja hätiköiden ei silti kannata tavaraa haalia, vaan miettiä tarkkaan, tuleeko tuote tosiaan tarpeeseen. Kierrätysajatukselta katoaa pohja, jos tuote käytön sijaan päätyykin kaapinpohjalle tai pahimmassa tapauksessa roskiin, kun kirppariostosta ei enää jaksakaan laittaa uudestaan kiertoon.

Marjanna Kaate
Marjanna toimi Valonian paikkatietoharjoittelijana vesitiimissä vuonna 2020.