Pandemia vakiinnutti etätyöt osaksi monen työarkea. Poikkeusoloja on kestänyt jo pitkään ja moni onkin muokannut kotikonttorinsa jo monin tavoin toimivaksi kokonaisuudeksi. Kun kotona vietetään enemmän aikaa, syntyy kuitenkin myös enemmän jätettä – etenkin kotiin tilatut ruokapakkaukset ja biojäte saavat monin paikoin roskikset pursuilemaan.

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa pois noin 25 kiloa vuodessa. Annoksiksi muutettuna tämä tarkoittaa kuutta 300 gramman lounasta kuukaudessa. Määrä on melkoinen, etenkin kun pohtii, kuinka paljon sen valmistamiseen on käytetty luonnonvaroja ja energiaa. Ruokaa tilatessasi mieti, miten voit hyödyntää mahdollisen hävikkiruoan seuraavana päivänä. Esimerkiksi munakkaisiin tai ruokaisiin salaatteihin voi hyödyntää monenlaista tilattuakin valmisruokaa. Toisaalta ruokailuja on myös helppo suunnitella kotoa käsin, jos hyödyntää ruoan verkkokauppatilauksia, eikä piipahda työmatkalla hakemaan päivittäin pieniä määriä heräteostoksia.

Kotitoimiston kahvihetkiin kannattaa varautua hyvällä termarilla. Siirrä kahvi termariin heti keittämisen jälkeen, jotta kahvihävikkiä tulisi mahdollisimman vähän. Yhden kahvikupillisen vesijalanjälki voi olla mm. kahvin viljelymenetelmistä riippuen jopa 280 litraa! Luonnonvarakeskuksen ja Pauligin hävikkitutkimuksen mukaan kahvi on suomalaisissa kodeissa ruokahävikin kolmanneksi suurin aiheuttaja heti hedelmien ja vihannesten jälkeen. Tutkimuksen mukaan kahvia menee eniten haaskuun aamuisin ja yhden hengen taloudet vaikuttavat olevan kahvin suhteen muita tuhlaavaisempia.

Pandemia-aikana moni on myös innostunut remontoimaan kotonaan. Jos remppaat tai sisustat, laita samalla myös kodin lajittelupiste kuntoon nyt, kun kokemus on jo osoittanut, minkälaista jätettä kotikonttorityöskentely sinun kotonasi ehkä aiheuttaa.

Suomen ympäristökeskus on laatinut Kotitoimiston lajitteluvinkit -listauksen, johon on koottu näiden lisäksi muitakin konsteja ympäristöystävälliseen etätyöskentelyyn ja ruokahävikin minimointiin. Pyydä työnantajaasi jakamaan linkkilistaa työntekijöille ja kannusta työkavereita myös omalla esimerkilläsi!

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411