Eri uskonnoissa kynttilän valolla on tärkeä symbolinen merkitys ja kynttilämeri pimeällä hautausmaalla on näyttävä etenkin pyhäinpäivän ja joulun aikaan. Karumpi puoli paljastuu päivänvalossa: jätteitä joudutaan juhlapyhien jälkeen keräämään jopa talkoovoimin.

Kertakäyttölyhdyistä syntyy valtavasti muovijätettä. Usein ne jäävät suurilta osin palamatta kosteuden päästessä sisäpuolelle tai roihahtavat kokonaan tuleen kaatuessaan. Sään armoille jätetyt muovilyhdyt ovat eläinten sekä lopulta hautausmaiden työntekijöiden riesana. Lasikuorisissa kynttilöissä materiaalia menee haaskuuseen vielä enemmän: koristelasia ei voi kierrättää, vaan se poltetaan sekajätteen mukana. LED-kynttilät taas ovat ongelmajätettä, jonka kierrättäminen ei hautausmaan yhteydessä yleensä onnistu. Jos viet haudalle LED-valon, huolehdi se myös sieltä itse SER-kierrätykseen. Vaikka oikein lajiteltuna koko LED-kynttilä on pitkälti kierrätettävä, on väärinkäytösten vuoksi perinteinen, lyhdyn sisälle vaihdettava kynttilä ekologisin vaihtoehto. Hanki siis haudalle tukeva lyhty, jonka sisälle kynttilän voi vaihtaa.

Kun viet haudalle kasveja, valitse maatuva turveruukku tai huolehdi ruukku kierrätykseen. Vältä glitter-koristeltuja kasveja – päällystetty mikromuovi päätyy kasveista suoraan maaperään. Leikkokukat ovat lyhyt ilo ja niiden tuotantoketjuun liittyy ekologisia ja eettisiä haasteita. Kesäkukkien kasvihuonekasvatus vie sekin runsaasti energiaa, joten suosi kasvupaikan mukaan valittuja, monivuotisia perennoja. Kirkon ympäristödiplomissa mainitaan myös vanhojen perinneperennojen suosiminen. Kasvivalinnoissa kannattaa muistaa myös pölyttäjät –hautausmaat ovat tärkeitä viherympäristöjä sekä ihmisille että useille eliöille.

Noudata aina hautausmaan lajitteluohjeita ja huolehdi jätteet oikeisiin jakeisiin. Erottele kertakäyttökynttilöistä metalli- ja muoviosat, kukkalaitteista maatuva materiaali kompostoitavaksi.

Myös hautajaisten hoitamiseen liittyy lukuisia valintoja, joissa on mahdollisuus toimia ekologisesti aina arkun tai uurnan materiaalista muistotilaisuuden tarjoiluihin. Kukkavihot voi tehdä tai tilata kokonaan maatuvasta materiaalista. Luonnonystävän muistamiseksi kaunis ele on lahjoittaa vainajan nimissä pieni summa luonnonsuojelutyöhön.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411