Yli 800 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan ja Varsinais-Suomessa on noin 50 000 mökkiä – enemmän kuin missään muussa maakunnassa. Kesämökkien lukumäärä kasvaa edelleen, vaikka kasvu onkin hidastunut vilkkaimmista vuosista. Mökkeilijät kaksinkertaistavat monen kunnan väkimäärän kesän ajaksi ja kuntien tulee varautua kausittain kasvavan väkimäärän aiheuttamiin muutoksiin esimerkiksi jätehuollossa, liikenteessä ja vesihuollossa. Iso osa mökkeilijöistä majailee vesistöjen äärellä ja herkkä vesi- ja saaristoluonto saa myös osansa kasvavasta kuormituksesta. Mökkeilijöiden ekologinen jalanjälki onkin varsin merkittävä.

Mökillä on tärkeää pyrkiä ekologiseen kestävyyteen erityisesti energiaratkaisujen, jätevesien hallinnan ja liikkumisen osalta. Omaa ekologista jalanjälkeään voi pienentää myös yksinkertaisilla valinnoilla mökin ympäristön hoidossa. Nyt kun mökkeilykausi lähestyy kovaa vauhtia, kannattaakin pitää tulevan kevään ja kesän mökkiaskereiden suunnittelussa ympäristö- ja luontoarvot mielessä.

Kaikenlainen mökkiympäristön siistiminen kuten puiden kaato, puutarhanhoito, kotirannan ruoppaukset ja vesikasvien poisto kuuluvat monen mökkeilijän jokavuotisiin suunnitelmiin. Vaikka mökin lähiympäristön haluaisikin pitää hoidettuna, kannattaa muistaa, että vesistöjen rannat ja rantametsät ovat arvokkaita luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kasvupaikoille luontainen kasvillisuus ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, joten poista puita ja kasvillisuutta harkiten. Jätä osa nurmialueesta niityksi ja hoidetun alueen rajoille lahopuuta. Luonnontilainen kasvillisuuden peittämä ranta pidättää myös vesistöön kulkeutuvia ravinteita ja tarjoaa tärkeän elinympäristön esimerkiksi linnuille ja hyönteisille.

Vesikasvien poistoa kannattaa tehdä harkiten, sillä se voi pahimmillaan lisätä levätuotantoa. Kompostoi poistettu kasvimassa riittävän kauas rannasta, jotta ravinteet eivät valu takaisin vesistöön. Vastuu vesiensuojelusta kuuluu jokaiselle mökkeilijälle – selvitä siis, toimiiko alueellasi vesiensuojeluyhdistystä, jonka toimintaan voisit osallistua.

Janne Tolonen

vesi- ja luontoasiantuntija
janne.tolonen@valonia.fi
050 518 7755

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: