Biojätettä syntyy vuosittain melkoinen määrä asumismuodosta riippumatta. Kerrostaloasuja saattaa ihmetellä, miten kompostoida jätteet, mikäli taloyhtiö ei tarjoa tähän keinoa. Myös parvekepuutarha kaipaa joka vuosi ravintorikasta multaa. Ratkaisu on kotikompostori, jota voi pitää myös kerrostalossa sisätiloissa. Vaihtoehtoja ovat ainakin matokompostori ja bokashi-menetelmä.

Boka shi on japania ja tarkoittaa fermentoitua eli hapatettua eloperäistä ainesta. Biojätteiden kompostointi tällä menetelmällä on varsin siistiä ja hajutonta. Menetelmässä hyödynnetään maitohappokäymistä, jossa mikrobit ja hiivat ovat tärkeässä osassa. Kompostointia varten tarvitaan biojätteiden keruuastia, bokashi-kompostori ja bokashirouhetta.

Bokashi-kompostori on astia, johon biojäte laitetaan fermentoitumaan. Se voi olla omatekoinen sankoviritelmä tai käyttövalmiina ostettu astia, jossa on pohjaritilä ja hana kompostoinnista syntyvän nesteen eli bokashinesteen valuttamista varten. Jos teet oman viritelmän sangoista, varmista, että ne ovat tiiviitä. Jos ne eivät ole, on suurempi riski epäonnistua ja seurauksena on hajuhaittoja ja vääränlainen käyminen, eli huonompilaatuinen bokashimulta. Kaksi kompostoria on hyvä olla, jotta seuraavaa astiaa voi alkaa täyttää heti kun toinen on täynnä ja laitettu fermentoitumaan. Bokashirouhetta tarvitaan fermentoitumisen aloittamiseen ja ylläpitämiseen. Rouheen mikro-organismit estävät mätänemisen ja siten myös epämiellyttävien hajujen muodostumista. Käytä kotikompostoriin kuivattua rouhetta, koska se säilyy toimivana jopa vuosia.

Kerää biojätteet omaan astiaansa ja laita korkeintaan kerran päivässä bokashi-kompostoriin rouheen kera. Jonkin ajan päästä bokashi alkaa tuottaa nestettä, joka valutetaan ulos. Hyödynnä tämä neste laimennettuna niin hyötykasvien kuin kukkienkin ravinnoksi. Lisäksi neste on erinomainen viemärinpuhdistaja, koska nesteen mikrobit hajottavat rasvaa ja likaa putkien sisältä. Näin vältät myös voimakkaiden myrkkyjen käyttämistä viemäreissä.

Kun kompostori on täynnä, sen annetaan levätä vähintään kaksi viikkoa, minkä jälkeen on multausvaiheen aika. Kerrostalossa tai sisätiloissa voit tehdä multatehtaan, kun sekoitat bokashia käytettyyn multaan ja laitat päälle hajulukkona toimivan multakerroksen. Valmiin, ravinteikkaan mullan voi käyttää seuraavana vuonna parvekkeella, jolloin kaupasta ei tarvitse kantaa säkkikaupalla multaa parvekekukille.

Sanna Erkko

Hankkeiden talousasiantuntija
sanna.erkko@valonia.fi
050 355 8623