Sähkön hintojen noustessa aurinkosähkön pientuotanto on ollut voimakkaassa kasvussa. Energiaviraston mukaan vuoden 2016 jälkeen asennettu aurinkosähkön kapasiteetti on yli kymmenkertaistunut. Ennakkotiedon valossa vuonna 2020 kapasiteetti kasvoi 45 prosenttia. Verkkoon kytketyistä aurinkovoimaloista valtaosa on asennettu omakotitaloihin ja tyypillinen voimalakoko 3 kW on vaihtunut muutamassa vuodessa 5 kW aurinkosähköjärjestelmiin.

Vuoden 2021 asetusmuutosten myötä myös taloyhtiöt voivat toimia aurinkosähkön tuottajina ja sähköverkkoyhtiöt voivat tarjota taloyhtiöille aurinkosähkön hyvityslaskentapalvelua. Hyvityslaskennassa kiinteistösähköliittymän sähkönkulutuksen yli menevä aurinkosähkö jaetaan ensin huoneistojen sähkönkulutukseen sisäisessä energiayhteisössä, minkä jälkeen yli menevä aurinkosähkö myydään verkkoon.

Kun olet hankkimassa omakotitaloon tai taloyhtiöön aurinkosähköä, kätevintä on pyytää tarjousta Avaimet käteen -paketista. Mikäli naapurustossa on muitakin kiinnostuneita, voitte pyytää tarjousta yhteishankintana. Tarjouksia vertaillessa tarkistakaa takuutiedot ja sopikaa aina kirjallisesti, mitä urakka sisältää. Edellyttäkää toimittajalta käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja. Taloyhtiöissä hyvä dokumentointi helpottaa järjestelmän huoltoa ja ylläpitoa.

Järjestelmän kokoon vaikuttaa esimerkiksi käytettävissä oleva kattopinta-ala tai muun asennuspaikan koko. Suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä, onko suunnitelmissa myös muita sähkönkulutukseen vaikuttavia remontteja tai hankintoja.  Ohjausjärjestelmien avulla sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä tai sähköauton latausta voi ajoittaa päivän aurinkoisille tunneille, jolloin verkkoon siirtyvän ylijäämäsähkön osuus vähenee.

Maaliskuussa käynnistyi puolueeton Aurinkosähköä kotiin -kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tietoa aurinkosähköstä ja sen soveltuvuudesta omakotitaloille ja taloyhtiöille. Aurinkosahkoakotiin.fi -sivuston vertailupalvelun avulla saat tietoa hankintakustannuksista ja palveluntarjoajista. Tarjoukset-osiossa on julkaistu yritysten tarjouksia mallikohteista Avaimet käteen -paketteina omakotitaloihin ja taloyhtiöille.

Lue lisää

Verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien RT/ST ohjeissa on tiivistelmät esimerkiksi dokumentaatiosta ja käyttöönottokatselmuksen vaatimuksista (Standardi SFS-EN 62446-1).
RT 103076 / ST 55-32


Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi:


Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412