Kevään ensimmäiset lämpimät päivät ovat jo takana päin, mutta onko polkupyörässäsi edelleen puolityhjät nastarenkaat, tai onko pyöräsi muuten vain huonossa kunnossa? Pyörän ylläpito ja huolto on helppoa ja nopeaa, kunhan ongelmiin tarttuu ajoissa. Pyörä ja sen osat kestävät huollettuina pidempään, jolloin luonnonvaroja säästyy.

Tärkeintä on pitää fillari hyvässä kunnossa, jotta sitä ei tarvitse huoltaa niin usein. Polkupyörässä on paljon osia, jotka ruostuvat ja menevät pilalle kosteudesta – säilytä siis pyöräsi lämpimässä ja kuivassa, niin pidennät pyörän ikää ja huoltoväliä. Pumppaa pyörän renkaita vähintään kuukausittain, jotta niissä pysyy tarpeeksi ilmaa, sillä liian tyhjillä renkailla ajaminen kuluttaa sekä pyörää että kuskia.

Jos ilma ei pysy renkaissa, saattaa sisäkumi olla puhjennut. Paikkaaminen voi kuulostaa vaikealta, mutta sen oppii nopeasti ja välineet saa halvalla vähänkin isommasta kaupasta. Internet on täynnä hyviä ohjeita renkaan paikkaamiseen ja vaihtoon.

Pyörän ketju välittää voiman polkijalta renkaaseen. Pitämällä huolta ketjusta kevennät matkaasi ja helpotat tulevia huoltoja. Likaisen ketjun voit pestä saippuavedellä ja harjalla. Jos ketju nitisee, se kaipaa voitelua. Käytä voiteluun maltillisesti ketjuöljyä.

Aina ei ole mahdollista huoltaa pyörää itse. Tällöin pyöräkorjaamojen tarjoamat palvelut ovat oiva apu. Huollata pyörä vähintään kerran vuodessa – useammin, jos ajat paljon. Kevät ja alkukesä ovat ruuhkaista aikaa pyöräkorjaamoille, joten kannattaa olla ajoissa. Hyvä hetki viedä pyörä huoltoon on syyskauden päätyttyä. Näin pyörä on heti valmiina ajoon kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä, ja jos pyöräilet talvella, voit samalla vaihdattaa pyörään nastarenkaat.

Joskus vanha pyörä on ajettu niin loppuun, että on aika hankkia uusi. Tarjolla on paljon toimijoita, jotka myyvät käytettyjä pyöriä huollettuina. Näistä saat fillarin valmiiksi ajoon helposti ja tukematta neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Muista, että tärkeintä on pyörän oikea koko ja käyttötarkoitus, sillä paras pyörä on sellainen, jota käytetään!

Omar Badawieh

projektityöntekijä
omar.badawieh@valonia.fi
040 680 4467