Kiinteistö- ja rakennusala tuottavat 35 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Suomessa rakennuksen käytön aikaisista päästöistä suurin osa aiheutuu tilojen lämmityksestä. Hiilineutraaliustavoitteiden lisäksi maailma sähköistyy ja uudet jäähdytys-, lämmitys- ja varastointiratkaisut kehittyvät nopeasti. Energia-alan yritykset eivät pysy kehitysvauhdissa mukana, ja alalla tarvitaankin kipeästi uudenlaista tiivistä yhteistyötä. UUTTERA-hankkeessa tartuttiin energiamurroksen alueelliseen vauhdittamiseen kahden merkittävän haasteen, asuinkiinteistöjen saneerauspaineiden sekä lämpöenergiayritysten osaamishaasteiden ja verkostoitumistarpeen osalta.

Hankkeessa luotiin lämpöenergiayritysten alueellinen verkosto, jossa jaettiin osaamista, tuotiin alan yritykset yhteen ja tartuttiin osaamis- ja kehitystarpeisiin. Tavoitteena oli luoda kysyntää energiaremontteja ja energiatehokkuustoimenpiteitä tarjoaville paikallisille yrityksille, suunnittelijoille ja konsulteille. Samaan aikaan kehitettiin alueellisten markkinoiden kysyntää kokoamalla asuinkiinteistökannan avaintoimijat yhteen kehittämään yhteistyömallia taloyhtiökentän energiamurroksen vauhdittamiseksi.
Hanke syntyi tarpeesta edistää energiayhteisöjä, joiden avulla voidaan tehostaa energian käyttöä ja saada kuluttajat osallistumaan prosumereina energiamarkkinoihin. Valonian toimenpidepakettien tavoitteena oli luoda alueelle yhteistyömalli energiayhteisötoiminnan monistamiseksi sekä taloyhtiöiden energiatehokkuus – ja lämmitystaparemontteja vauhdittavan neuvonnan tehostamiseksi. Tätä varten kartoitettiin taloyhtiökannan nykytilaa ja tietotarpeita sekä koottiin käytäntöjä koko maasta haastatteluin.

Taloyhtiöiden tarpeita kartoitettiin suorin kyselyin sekä sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden verkostojen kautta. Taloyhtiöille toteutettiin aurinkosähkö/ energiayhteisökysely, jossa etsittiin kiinnostusta aurinkosähköön ja energiayhteisöjen perustamiseen. Vastaajista valtaosa oli kiinnostuneita aurinkosähköstä taloyhtiöön, mutta hankinnoista ei ollut keskusteltu. Energiayhteisö -käsite oli tuntematon yli puolelle vastaajista. Pääosa vastaajista oli sitä mieltä, että tietoa kaivataan lisää ja että aurinkoenergian hyödyntämistä tulisi lisätä. Huhtikuussa 2023 maakunnassa oli perustettu taloyhtiöiden energiayhteisöjä alle kymmenen.

Hankkeessa tavoiteltu yhteistyömalli taloyhtiöiden energiamurroksen vauhdittamiseen ja energiaremonttien kiihdyttämiseen ei toteutunut suunnitellulla tavalla. Malliin koottiin keskusteluissa, kyselyssä ja haastatteluissa esiin tulleita kokemuksia ja hyviä toimintatapoja. Ilmeni kuitenkin, että energiakriisin synnyttämästä kiinnostuksesta huolimatta toimintaedellytyksien luominen energiayhteisöjen rakentamiseksi vaatii edelleen työtä. Ennen varsinaisen palvelupolun toteuttamista avainasemassa ovat taloyhtiöiden kanssa toimivat tahot ja niiden kanssa sovittu toimintasuunnitelma. Niin ikään taloyhtiöiden väliseen keskusteluun ja kokemusten vaihtoon tarvitaan foorumi, jonka avulla pienetkin taloyhtiöt voivat löytää yhteistyötahoja muun muassa yhteishankintoihin.

Hankkeen päätoteuttajana on Turun ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Valonia. UUTTERA -hankkeen pohjalta laadittiin uusi hankehakemus EAKR-ohjelmaan. TEMU -taloyhtiöiden energiamurros sai myönteisen rahoituspäätöksen, joten Valonian ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyö jatkuu ryhmähankkeessa 5/2023 – 4/2026.

Turun ammattikorkeakoulun logo

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika oli 1.1.2022–20.6.2023.

Rahoitus

Varsinais-Suomen maakuntahallitus on myöntänyt hankkeelle kansallista alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahaa.

Sininen kruunulogo ja teksti: Varsinais-Suomen liitto

Ronja Ryyppö

Ronja toimi Valoniassa energia-asiantuntijana kesään 2023 saakka.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412