Koulujemme lähivesitoiminta on opettaja- ja koululähtöistä toiminnallista vesiopetusta, jossa keskitytään erityisesti veden tilan seurantaan ja vesieliöiden tutkimiseen. Lähivesitoimintaan voidaan soveltaa monialaista ilmiöoppimista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vesitutkimusvälineiden valmistamista, vesistöjen paikallishistoriaan tutustumista sekä vesistöjen lähiympäristön ja ihmistoiminnan vaikutuksien havainnointia. Lisäksi vesitutkimuksista tehdään juttuja vaikkapa someen, koulun internetsivulle tai paikallislehteen. Tavoitteena on saada oppilaat havainnoimaan omia lähivesiään ja innostumaan niistä.

Ötökkäkortit tutustuttavat koululaiset vesien pieneläimiin

Lähivesitoiminnan yhtenä osana ovat veden äärellä tehtävät vesiötökkätutkimukset. Valonian viestintäasiantuntijat suunnittelivat ja toteuttivat tätä varten vesiötökkäkortit. Korteissa on havainnollisin ja värikkäin piirroskuvin esitelty 18 tavallista vesien pieneläintä. Eläimen kuvan alla on lyhyt kuvailuteksti pituudesta, erityispiirteistä sekä sijainnista vedessä. Kuvitus on tehty erityisesti alakoululaisia kiinnostavaksi ja innostavaksi. Kortit ovat paksuhkoa muovia ja kestävät hyvin maasto-olosuhteita.

Valonian järjestämissä vesikouluissa on havaittu, että peruskoulujen oppilaita kiehtoo suuresti vesiötököiden haaviminen ja tunnistaminen. Oppilaat pääsevätkin pyydystämään vesiötököitä haaveilla ja tunnistamaan niitä korttien sekä mahdollisesti muidenkin oppaiden avustuksella. Tutkimusten lopuksi ötökät päästetään takaisin vesistöön.

Lisätiedot

Kiinnostuitko vesiötökkäkorteista ja haluaisitko niitä käyttöösi? Voit ottaa yhteyttä Valonian vesiasiantuntija Jarkko Lekaan.

Ota seurantaan myös Valonian instagram-tili, päivitämme sinne vielä ainakin pari ötökkäkilpailua kevään mittaan!