Loimaa oli mukana työmatkaliikunnan aktivointihankkeessa, jonka tavoitteena oli lisätä henkilöstön työhyvinvointia ja vähentää työmatkojen ilmastokuormitusta. Työssäkäyvät tekevät vuosittain lähes 500 kodin ja työpaikan välistä matkaa ja työmatkaan käytetään keskimäärin 50 minuuttia päivittäin. On siis erittäin merkityksellistä kasvihuonekaasujen vähentämisen kannalta, miten työmatkamme kuljemme.  

Alkukesällä 2017 kaupungin henkilöstölle tehtiin työmatkakysely, jonka perusteella laadittiin liikkumissuunnitelma. Kyselyn perusteella jopa kolme neljännestä työmatkoista tehdään auton kyydissä. Pyöräilyn osuus on noin neljännes kävelyn jäädessä kolmeen prosenttiin. Kehitettävää löytyi erityisesti joukkoliikenteestä ja pyöräilyreittien turvallisuudesta. Lisäksi kaivattiin selkeyttä etätyökäytäntöihin ja kannustimia työmatkaliikuntaan.

Kilometrikisassa hyviä tuloksia

Loimaan kaupungin joukkue osallistui valtakunnalliseen Kilometrikisaan, jossa kerättiin pyöräilykilometrejä koko kesäkauden ajan. Joukkue polki kesän aikana yli 6 800 kilometriä. Polkemalla säästyi monta tankillista polttoainetta: jos samat kilometrit olisi tehty autolla, olisi bensaa kulunut 476 litraa.

Sähköpyörät kiinnostivat henkilöstöinfossa 

Lokakuisessa henkilöstötilaisuudessa Hirvihovin liikuntakeskuksessa oli mahdollista tutustua työmatkakyselyn tuloksiin sekä koeajaa sähköavusteista pyörää ja taittopyörää. Erityisesti sähköavusteinen pyörä kiinnosti kävijöitä ja se sähköpyörän tuoma myötätuulen tuntu sai hymyn monille kasvoille.

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke oli osa Hinku-foorumin yhteistyötä ja siinä oli mukana Loimaan lisäksi Lappeenranta. Hanketta koordinoivat ja toteuttivat yhteistyössä Lappeenrannan kaupunki, Loimaan kaupunki ja Valpastin Oy. Hanke sai Liikennevirastosta liikkumisen ohjauksen tukea.

Lisätiedot