Teksti: Projektityöntekijä Jenni Tuokko

Kiertotaloutta ja varhaiskasvatusta yhteen tuova hanke Multaa ja Mukuloita etenee ripeällä tahdilla Sateenkaarikoto ry:n päiväkodeissa. Projektityöntekijä Jenni Tuokko kiertää päiväkodeissa tutustuttamassa niin lapsia kuin henkilökuntaakin kiertotalousteemaan konkreettisin toimin.

Matokompostorit ovat kevään mittaan löytäneet tiensä viimeisiinkin päiväkoteihin ja lapset ovat päässeet tutustumaan matojen tärkeään työhön ravinteiden kierron edistämisessä. Erityistä lisähuomiota ne saivat huhtikuussa pidetyssä matopäivässä. Kävimme läpi lapsia mietityttäviä kysymyksiä, kuten onko madoilla hampaita tai korvia ja ihmettelimme, miten ahkeria multatyöläisiä ne ovatkaan.

Biojätteeseen lapset tutustuivat tarkemmin Lounas-Suomen Jätehuollon kehittämän Biojätepolun avulla maalis- ja huhtikuussa. Polun varrelta kerättiin ämpäreihin eri jätteitä ja pohdittiin, mitkä niistä ovat mullaksi muuttuvia biojätteitä ja voiko niitä syöttää myös madoille. Lisäksi pohdittiin, mitä niistä lopuista ei-biojätteistä, kuten kierrätyspahvista ja tölkeistä tehdään.

Istutuspuuhiin ollaan päästy pitkin maalis- ja huhtikuuta. Kaikki lapset pääsivät ensin itse esittämään kasvatustoiveensa, kukin taitotasoonsa nähden, ja näitä ensimmäisiä yrtti- ja kasvitoiveiden mukaisia siemeniä he pääsivät istuttamaan sanomalehdestä askarreltuihin multapurkkeihin. Lajimäärä on ollut runsas: tähän mennessä alkuun on laitettu mm. basilika, minttu, korianteri, kurkkuyrtti, ruohosipuli, laventeli, tomaatti, munakoiso, mansikka, kurkku, paprika, chili, maissi, orvokki, lobelia ja samettikukka. Muutamassa päiväkodissa istutettiin perunaa maanviljelijän opastuksella. Muutamat päiväkodit saivat sisätiloihinsa viherseiniä ja kasvihuoneita, joiden rakentelussa lapset pääsivät auttamaan. Kevään edetessä tullaan tekemään lisää istutuksia ja samalla jatkuvana kertaamisen aiheena ovat kasvun tarpeet, kuten kastelun, valon ja lämmön merkitys. Huhti- ja toukokuussa asiaan perehdytään varsinaisten kasvikokeiden avulla. Teemme kokeita elävillä kasvitauluilla ja yritämme saada kukkia vaihtamaan väriä elintarvikevärien avulla.

Ruokahävikkiin kiinnitettiin huomiota maaliskuussa. Mittauksia tehtiin kussakin päiväkodissa kolme viikkoa, mukaan lukien hävikki aamupalalta, lounaalta ja välipalalta. Yhden viikon ajan erillismitattiin myös perunaa. Näin saatiin selville ruokahävikin lähtötilanne. Osassa päiväkodissa mittausten tuloksia osattiin hyödyntää heti ja esimerkiksi aamupalapuuron hävikki saatiin laskuun. Toukokuussa hävikkiteemaa jatketaan lasten peukutuksilla eli kartoitetaan, maistuiko päiväkotiruoka lapsille vai ei. Kaikesta kerätystä tiedosta käydään keskustelua Arkean kanssa ja suunnitellaan muun muassa ruokalistamuutoksia. Hävikin uusintamittaus tehdään hankeen loppupuolella.

Kiertotalous tutuksi myös henkilökunnalle

Kiertotalouden koulutuspäivä järjestettiin huhtikuun alussa päiväkodin henkilökunnalle Arkean Petreliuksessa. Koulutuksessa pureuduttiin kiertotalouden laaja-alaisuuteen ja merkitykseen kestävän kehityksen näkökulmasta sekä pohdittiin, miten se näkyy päiväkodin arjessa. Lisäksi kuultiin Arkean toimista ruokahävikin pienentämiseksi kouluissa ja päiväkodeissa, ötököiden merkityksestä ruoantuotannossa ja luonnon kiertokulussa sekä siitä, miten matematiikka soveltuu kiertotalouden opetukseen varhaiskasvatuksessa. Iltapäivä kierrettiin toiminnallisissa työpajoissa: tehtiin oma Matikkamato, tutustuttiin kierrätykseen Jätejengin opastamana, tutkittiin ötököitä mikroskoopeilla ja opittiin erilaisten sovellusten käyttöä kiertotalousteemaisen kasvatustyön tueksi. Koulutuspäivä antoi konkreettisia eväitä kiertotalouden opetukseen varhaiskasvatuksessa. Kokonaisuus on ollut pidetty ja parhaillaan puuhataankin jo jatkohakemuksen kimpussa: laajasta aihepiiristä riittää vielä runsaasti ammennettavaa.

Lisätiedot

Projektityöntekijä Jenni Tuokko | Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.