Valonia auttaa ja neuvoo vesiensuojeluyhteistyössä mukana olevien kuntien asukkaita ja mökkiläisiä jätevedenkäsittelyyn liittyvissä kysymyksissä sekä neuvoo yrittäjiä ja viranomaisia. Annamme tietoa erilaisista jätevedenkäsittelymenetelmistä ja -laitteista, kustannuksista, puhdistustuloksista ja esiintyneistä ongelmista.

Yhteistyökunnat vuonna 2017: Kaarina, Kustavi, Laitila, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Neuvontapuhelin

Valonian vesiasiantuntijat neuvovat kiinteistönomistajia puhelimitse arkisin klo 9–16. Meiltä voit kysellä tietoa mm. erilaisista jäteveden käsittelymenetelmistä sekä niiden kustannuksista ja toimivuudesta. Ota yhteyttä Jarkko Lekaan tai Katariina Yli-Heikkilään.

Usein kysytyt kysymykset

Jätevesijelppari-nettitesti

Kiinteistökohtainen neuvonta

Kiinteistökohtaisen neuvonnan kautta voit saada apua kiinteistön jätevesijärjestelmän valintaan omalla tontillasi. Neuvontakäynnillä laitevalmistajista riippumaton jätevesineuvoja arvioi nykyisen järjestelmän riittävyyden suhteessa lain vaatimuksiin ja antaa ehdotuksen kiinteistölle parhaiten soveltuvista vaihtoehdoista. Jätevesineuvoja ei kuitenkaan tee järjestelmän uudistamisessa tarvittavaa jätevesisuunnitelmaa. Suunnittelijan valinnassa voit hyödyntää Valonian ylläpitämää listaa Varsinais-Suomen alueen jätevesisuunnittelijoista.

Kiinteistökohtainen neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti vakituisesti asutuille kiinteistöille, uudisrakennuksia lukuunottamatta. Neuvontaa toteutetaan vuosittain vaihtuvissa kunnissa. Vuonna 2017 kiinteistökohtaista neuvontaa annetaan seuraavissa kunnissa: Kaarina, Kustavi, Laitila, Loimaa, Marttila, Masku, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. Vuonna 2017 neuvonta kohdennetaan ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöille. Lisätietoa neuvontahankkeesta löydät täältä.

Liikkuva jätevesineuvontapiste

Liikkuva jätevesineuvontapiste antaa tietoa jätevedenkäsittelyratkaisuista. Neuvontapiste voi päivystää esimerkiksi kesätapahtumassa tai kunnanvirastolla. Neuvontapisteestä saa esitteitä sekä henkilökohtaista neuvontaa. Jätevesineuvontapisteiden aikataulut löydät Valonian Osallistu -sivulta. Voit myös ehdottaa tapahtumia, joissa neuvontapiste voisi päivystää. 

Jätevesi-illat

Kunnissa järjestettävissä jätevesi-illoissa kerrotaan erilaisista jätevesien käsittelymenetelmistä ja lainsäädännön vaatimuksista. Tilaisuuksissa esitellään kuntakohtaisia ympäristönsuojelumääräyksiä sekä vesihuollon kehittämissuunnitelmaa. Tilaisuudessa on paikalla Valonian vesiasiantuntijan lisäksi mahdollisesti kuntien tai laitevalmistajien edustajia. Yleisöllä on aina mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Osuuskuntaillat

Valonia järjestää tai on mukana järjestämässä tai luennoimassa kutsusta osuuskuntailtoja, joissa keskitytään erityisesti viemäröinnin toteutusmahdollisuuksiin ja jätevesiosuuskuntien perustamiseen. Tilaisuuksissa on usein mukana jätevesiosuuskunnan puuhahenkilö puhumassa vesiosuuskunnan käytännön toteutuksen mahdollisuuksista omassa kylässä.

Myytävät neuvontapalvelut

Valonia tarjoaa jätevesineuvontapalveluita ostopalveluina myös muille kunnille ja organisaatioille. Ota siis tarpeen tullen yhteyttä vesiasiantuntijoihimme ja suunnitellaan teille sopiva palvelukokonaisuus. Tutustu myös muihin Valonian ostopalveluihin.

Lisätiedot

Jarkko Leka, vesiasiantuntija

Katariina Yli-Heikkilä, vesiasiantuntija