Ekovinkki 24/2018

Suomalainen heittää vuosittain keskimäärin 20 kiloa käyttökelpoista ruokaa hukkaan. Ruoalla on valtava vaikutus ravinteiden kierron ja mahdollisen hävikin suhteen: kuluttajan vesistöjä rehevöittävästä vaikutuksesta noin 75 % tulee ruoasta ja 25 % jätevesistä. Ravinteiden hukkakäyttö ja vesistöjen rehevöityminen ovat aikamme suurimpia haasteita, joihin voi kuitenkin vaikuttaa omilla ruoankulutustottumuksillaan.

Ekovinkki 23/2018

Maailman ympäristöpäivää vietetään tiistaina 5.6.2018. Tämän vuoden teemana on muovijätteen vähentäminen.

Muovi on nyky-yhteiskunnassa keskeinen materiaali. Sen tuotanto on öljysidonnaisuudessaan ongelmallista ja tuotantomahdollisuudet ovatkin rajalliset. Erityisesti käyttöiältään lyhyet muovituotteet aiheuttavat valtavasti jätettä, josta paljon päätyy myös luontoon. Esimerkiksi muovipusseja käytetään YK:n mukaan 500 miljardia kappaletta vuosittain ja valtameriin päätyy 13 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa.

Ekovinkki 22/2018

Nykyään lähikaupastakin saa kaikenlaisia kasviksia vuodenajasta riippumatta. Talvella voi nauttia mansikoita ja kotimaisia kasvihuonevihanneksia saa aikana, jolloin mikään ei kasva Suomessa luontaisesti. Tämä luo virheellisen illuusion jatkuvasta sadosta. Valitsemalla ruokasi fiksusti säästät ympäristöä ja teet palveluksen kotimaisille ruuantuottajille: kotimaisten tuotteiden hävikki kasvaa, kun syömme satokausituotteiden sijaan kaukaa lennätettyjä kasviksia. Sesonkiruokaa suosimalla voit myös saada mukavaa vaihtelua ruokailutottumuksiisi.

Ekovinkki 21/2018

Työpäivän aikana tehtävistä työasiamatkoista kuljetaan tutkimusten mukaan yhä lähes puolet henkilöautoilla. Tieliikenne aiheuttaa Varsinais-Suomen kasvihuonekaasupäästöistä jopa 27 % ja noiden päästöjen vähentämiseksi tarvitaan muutosta niin yhdyskuntarakenteessa kuin arkisissa liikkumistottumuksissa. Työnantaja voi auttaa tarjoamalla henkilökunnan käyttöön kestäviä keinoja työasiamatkojen taittamiseen.

Ekovinkki 20/2018

Hulevesien, eli esimerkiksi kaduilta huuhtoutuvien sadevesien ja lumen sulamisvesien päätyminen jätevesiviemäriin voi aiheuttaa ylivuototilanteen. Tällöin käsittelemätöntä jätevettä päätyy ympäristöön jo ennen jätevedenpuhdistusprosessia. Vuoto voi pahimmillaan aiheuttaa terveyshaittoja sekoittuessaan uimavesiin tai ympäristövahinkoja, kuten kalakuolemia ja vesistöjen rehevöitymistä. Hulevesiä hallitaan kaavoituksen ja hulevesiviemäröinnin avulla, mutta jokainen meistä voi hoitaa oman tonttinsa hulevesien asianmukaisessa hallinnassa.