Lupaus 2017

Meillä ihmisillä on tapana tehdä asiat aina samalla tavalla. Ensi vuonna on Suomen suuri juhlavuosi ja silloin on paikallaan meidän suomalaistenkin uudistua ja miettiä suhdettamme ympäristöön.

Hiilen käyttö

Turun kaupunkiseudun energiankulutus harppaa ison askeleen kohti vähähiilistä tulevaisuutta kun Naantalin uusi monipolttoainekattila valmistuu ensi vuonna ja korvaa kivihiilivoimalan. Naantalissa on varauduttu siihen, että selvästi yli puolet poltattevasta on uusiutuvaa, muun muassa harvennusjätettä, ja enää alle puolet ilmastonmuutosta kiihdyttävää kivihiiltä. Asiasta kertomassa Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula sekä luonnonvarasuunnittelija Aleksis Klap Varsinais-Suomen liitosta.

Puhdas lintulauta

Lintuinfluenssa on rantautunut Suomeen. Lintujen talviruokintaa ei kannata tämän takia lopettaa, sillä tautia esiintyy pääasiassa vesilinnuissa. Tautiriski jää pieneksi, jos ruokintapaikka pysyy puhtaana lintujen jätöksistä.

Uusi vesilinja

Virttaan tekopohjavesihanke oli iso ja kiistelty. Viisi vuotta sitten rakennetussa järjestelmässä on nyt laajennuksen aika.

Jääkaappi kiertää

Kierrätys osataan Suomessa jo aika hyvin ja uusia konsteja keksitään jätteiden hyödyntämisessä. Mitä tapahtuu esimerkiksi vanhalle jääkaapille? Kertomassa Suvi Lehtinen forssalaisesta Cool Finland Oy:stä.

Pakkaukset kiertoon

Euroopan jätteiden vähentämisen viikko on jo ovella. Tämän vuoden teemana ovat pakkaukset, mikä on näin joulun alla hyvin ajankohtainen aihe pohdittavaksi. Asiasta kertoo Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Miia Jylhä.  

Biojäte jalostuu

Ilmastonmuutosta torjutaan myös keittiön kierrätysastioiden äärellä. Kun biojäte lähtee keittiöistä jalostukseen, siitä saadaan energiaa talteen ja ravinteita pelloille. Biopohjaisella energialla korvataan ilmastotaakkaa kasvattavia fossiilisia polttoaineita. 

Biojätteen pakkaaminen

Tiesitkö, että kun lajittelet kotona biojätteet erikseen, vähennät kasvihuonekaasupäästöjä vuodessa liki 40 kiloa. Kun nelihenkinen perhe muistaa aina laittaa biojätteet oikeaan astiaan, päästövähennys vastaa 800 kilometrin autolla ajoa. Uusilla innovaatioilla kotona lajittelu on helpompaa.

Sybimar

Kiertotaloudesta puhutaan nyt maailmanlaajuisesti.  Yksi ravinnekierron ja kiertotalouden edelläkävijä on Uudenkaupungin Sybimar.

Tiivistä ikkunat

Ilmojen kylmetessä on aika muistella lämmitys- ja energiatehokkuusniksejä. Takaisin luontoon -ohjelma esittelee niistä muutaman.