Euroopan Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon tavoitteena on vaikuttaa liikkumiseen ja kaupunkiliikenteeseen liittyviin kysymyksiin sekä parantaa kansalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Viikko sisältää erilaisia teemapäiviä, joista vakiintunein on Auton vapaapäivä. Liikkujan viikkoa on vietetty Suomessa vuodesta 2003 lähtien.

Mukaan Liikkujan viikon viettäjäksi 2017

Valonia kannustaa kaikkia Varsinais-Suomen kuntia, työpaikkoja ja muita organisaatioita järjestämään toimintaa Liikkujan viikolla. Oman tapahtumansa voi ilmoittaa kansalliseen tapahtumakalenteriin. Vuoden 2017 Euroopan liikkujan viikon pääteema on vähäpäästöinen, yhteiskäyttöinen ja älykäs liikenne. Painotus kampanjaviikolla on yhteiskäyttöisissä kulkumuodoissa ja jakamistaloudessa.

Kunnat voivat lisäksi ilmoittautua viralliseksi Liikkujan viikon viettäjäksi teemaviikon kansainvälisellä sivustolla tekemällä yhden tai kaikki seuraavista toimenpiteistä

  • järjestämällä viikolla jonkin tapahtuman

  • järjestämällä toimintaa Auton vapaapäivänä 22.9.

  • toteuttamalla alueella jonkin pysyvän toimenpiteen.

Lue lisää ilmoittautumisesta

Liikkujan viikko vuonna 2016

Euroopan Liikkujan viikon teemana vuonna 2016 oli kestävän liikkumisen taloudelliset hyödyt. Kestävien kulkutapojen yhdistämisellä voi säästää bensakuluissa helposti tankillisen kuussa, keskimäärin 75 € kuukaudessa, lähes 1 000€ vuodessa.

Suosimalla kestäviä liikennemuotoja, hyödyttää oman kukkaron lisäksi julkista taloutta. On arvioitu että Euroopan laajuisesti voitaisiin säästää 80 miljardia € terveyskuluissa, jos ihmiset liikkuisivat 20 minuuttia päivässä enemmän omin lihasvoimin. Pyöräilijät ovat 15 % vähemmän sairaslomalla töistä kuin autoilijat. Lisäksi on havaittu että pyöräilijät ja kävelijät käyttävät autoilijoita enemmän paikallisia liikkeitä ja lähikauppoja.

Video kestävien kulkutapojen taloudellisista vaikutuksista

Lisätiedot

Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija