Henkilöauton polttoaineen kulutukseen vaikuttavat kuljettaja, vallitsevat ajokelit sekä itse auto. Ajokeliin ei voi itse vaikuttaa, mutta ajotavalla on selvä yhteys kulutukseen. Tärkeä valinta tehdään jo siinä vaiheessa, kun oma auto hankitaan.

Taloudellinen kuljettaja käynnistää auton painamatta kaasupoljinta ja vaihtaa liikkeelle lähdettäessä ripeästi isommille vaihteille. Taajamassa ja maantiellä on hyvä käyttää suurinta mahdollista vaihdetta, jolla moottori vetää hyvin. Alamäessä ja tasamaalla voi ajaa 5-vaihteella jo 50 km/h:n nopeudessa. Uudemmissa autoissa oleva vaihtamisen opastin ohjaa vaihteiden käytössä.

Kun ollaan jo tien päällä, kannattaa pitää yllä tasaista nopeutta ja välttää turhia kiihdytyksiä. Nopeuden lisääntyessä polttoainetta kuluu enemmän. Kulutus nousee 1–2 l/100 km, kun nopeus nostetaan 100 km/h:sta 120 km/h:iin. Joustava ja ennakoiva ajotapa lisää turvallisuutta ja vähentää polttoaineen kulutusta. Noudata muun liikenteen ajorytmiä ja hidasta moottorijarrutuksella. Vakionopeuden säädin toimii parhaiten tasaisella tiellä. Taloudellisen ajotavan seurantaan sopii myös ajotietokone.

Taloudellisuutta ennen liikkeelle lähtöä

Ennen pitkää matkaa tarkista öljyt, tuulilasinpesuneste, rengaspaineet ja ajovalojen toimivuus. Renkaissa kannattaa pitää aina ohjekirjassa mainittu suurimman kuorman paine, ellei halua säätää paineita joka kerran kuorman muuttuessa. Polttoaineenkulutus lisääntyy 0,1–0,3 litraa sadalla kilometrillä, jos rengaspaine on 0,5 baria suosituspainetta pienempi. Kattoteline lisää kulutusta noin litran sadalla kilometrillä.

Säännöllinen huolto ja vikojen nopea korjaaminen kannattaa. Esimerkiksi väärät ohjauskulmat ja päällä ”makaavat” jarrut lisäävät polttoaineen kulutusta ja ylläpitokustannuksia. Säännöllisesti huollettu ja säädöissä oleva auto kuluttaa 0,2–0,3 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilometrillä kuin pitkään huoltamaton auto. Polttoaineenkulutusta ja pakokaasupäästöjä voi vähentää myös käyttämällä puhtainta polttoainetta ja synteettisiä voiteluaineita.

Säädä ilmastointi ja seuraa kulutusta

Ilmastointi lisää henkilöauton polttoaineenkulutusta ulkolämpötilan ja ajotilanteen mukaan 5–20 %. Kesällä ei kannata säätää lämpötilaa kylmemmäksi kuin 21⁰C.

Talvella takalasin ja istuinten lämmittimet lisäävät polttoaineenkulutusta. Lue käyttösuositukset autosi ohjekirjasta.

Polttoaineen keskimääräistä kulutusta on hyvä seurata tankkausväleittäin. Keskikulutuksen nousu voi johtua auton viasta tai keliolojen muutoksista, mutta myös ajotavan huonontumisesta.

Lisää taitoja autokoulusta tai kursseilta

Taloudellisen ajotavan koulutusta annetaan uusille kuljettajille ajokouluvaiheessa ja se on pakollista. Koulutusta annetaan erityisesti koulutuksen loppuvaiheessa kun kuljettajaa opastetaan itsenäiseen ajamiseen. Ne joilla ajokortti on, voivat osallistua vapaaehtoiseen koulutukseen. Esimerkiksi työpaikoilla koulutuksen voi järjestää EcoDriving-kursseina.

Lisätiedot

Motivan liikennesivuilla liikenteen energiankulutuksesta ja pakokaasupäästöistä.

EcoDriving-koulutus

Aja taloudellisesti – ajoneuvon, kuljettajan ja olosuhteiden vaikutus polttoaineenkulutukseen (Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 80):

http://julkaisumyynti.turkuamk.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=9789522163929 (e-julkaisu)