Auton taloudellinen käyttö on kiinni monesta asiasta, mutta suurin vaikuttava tekijä on itse kuljettaja. Auton valinnassa kannattaa harkita ja ostaa auto, joka parhaiten vastaa omia tarpeita ja jonka huoltaminen ja käyttäminen on edullista. Valinnassa kannattaa huomioida myös saatavilla oleva varustelu. Monet auton varusteista ovat hyödyllisiä ja jotkut voivat esim. parantaa liikenneturvallisuutta. Useimmat auton lisävarusteet lisäävät kuitenkin auton painoa ja lisäävät sitä kautta polttoaineenkulutusta.

Valitsemalla omaa käyttötarkoitusta vastaavan ja vähäpäästöisen auton, hyödyntämällä varustelun tuomia mahdollisuuksia polttoaineen kulutuksen vähentämisessä sekä opettelemalla taloudellisen ajotavan, voi autoilija säästää sekä polttoainetta että ympäristöä.

Huolla ja korjaa säännöllisesti

Säännöllisesti huollettu auto kuluttaa neljänneslitran vähemmän polttoainetta kuin pitkään huoltamattomana käytetty auto. Väärät säädöt lisäävät polttoaineen kulutusta ja aiheuttavat epätäydellistä palamista, mikä lisää myös pakokaasupäästöjä.

Renkaiden ilmanpaineiden säätäminen säätilan ja kuormituksen mukaan on tärkeää ajo-ominaisuuksien varmistamiseksi ja energiansäästämiseksi. Kylmällä säällä renkaiden paine alenee. Jo 0,5 barin alenema lisää polttoaineen kulutusta noin 0,3 l/100 km.

Muista taloudellinen ajotapa

Taloudellisen ajotavan koulutuksessa perehdytään energian säästämiseen ja taloudelliseen ajotapaan vaikuttaviin tekijöihin. Koulutuksen käyneiden saavuttama polttoaineen säästö on keskimäärin 10 prosenttia henkilöautolla. Lisäksi taloudellinen ajotapa parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Myös ajomukavuus paranee ja korjaus- ja rengaskustannukset pienenevät.

Jokamiehen vinkkilista liikenteeseen

  • Käytä omaa autoa vain silloin, kun et pääse perille kävellen, polkupyörällä tai julkisilla liikennevälineillä. Selvitä, onko työnantajallasi käytössä työsuhdematkalippu.
  • Vältä ruuhkaisimpia aikoja ja reittejä, säästät myös aikaasi ja hermojasi. Aja liikennerytmin ja maaston mukaan.
  • Suunnittele päivän ohjelma jo aamulla. Yhdistä monta asiaa samalle matkalle.
  • Mieti kimppakyytien mahdollisuutta työmatkoilla ja harrastuksiin kulkiessasi.
  • Pysäköi autosi siten, että voit hoitaa asiasi samasta paikasta ilman siirtymisiä.
  • Hanki vähän kuluttava ja vähäpäästöinen auto.
  • Huolla autosi säännöllisesti ja tarkista rengaspaineet.
  • Vältä auton kylmäkäynnistystä. Moottorinlämmitintä kannattaa käyttää jo +5 asteen lämpötilassa puolen tunnin ajan. Kovimmillakin pakkasilla 2 tuntia riittää.