Kotitalouksien kolme suurinta energian kuluttajaa ja päästöjen aiheuttajaa ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka. Jokaisen suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on noin 8700 kiloa vuodessa. Vaihtelut ovat suuria: ”Vähä-Virtasella” päästöt ovat 6500 kiloa, ”Keskiverto-Korhosella” 9000 kiloa ja ”Lisä-Lahtisella” 17 000 kiloa.

 

Todellisuudessa ”Vähä-Virtastenkin” hiilijalanjälki on suuri, sillä globaalisti kestävä taso on vain 2000 kiloa. Hyvä asia on se, että kotitaloudet voivat omilla valinnoillaan pienentää ympäristö- ja ilmastovaikutuksiaan jopa kymmeniä prosentteja. Tavoitteeksi voi aluksi laittaa vaikkapa 1000 kilon päästövähennyksen.

Asunto ja asuinpaikka merkitsevät eniten

Yksi perheen hiilijalanjäljen kannalta merkittävimmistä päätöksistä tehdään jo asuinpaikkaa valittaessa. Pelkän asumisen osuus on 24 % kasvihuonekaasupäästöistä. Niihin vaikuttavat asunnon koko, lämmitystapa, laitemäärä sekä asukkaiden asumistottumukset. Erot eri perheiden energiankulutuksen välillä voivat olla samanlaisissa taloissa 30–50 %. Eroihin vaikuttavat mm. sisälämpötila, lämpimän veden kulutus ja sähkölaitteiden määrä ja käyttö. Jos asunto hankitaan kaukaa työpaikoista, kouluista ja harrastuksista, niin pitkistä päivittäisistä automatkoista syntyvää hiilijalanjälkeä on vaikea pienentää. 

Liikkuminen töihin, kouluun ja harrastuksiin

Liikkumisen hiilijalanjälkeä on vaikea pienentää merkittävästi, jos asunto sijaitsee kaukana työpaikalta ja julkisten liikennevälineiden ulottumattomissa. Yhden tai useamman auton käyttö vesittää nopeasti muutoin ekologisen elämäntyylin. Vuosien mittaan matkoista aiheutuu myös suuret rahalliset kulut.

 

Joukkoliikenne on myös varsin toimivaa monilla alueilla. Jos et voi tai halua luopua kokonaan autoilusta, vähennä sitä. Suosi kimppakyytejä ja opettele taloudellinen ajotapa, älä hyppää autoon vain tottumuksesta.

Kaikki alle kolmen kilometrin mittaiset matkat on mahdollista vaihtaa kävelyyn tai pyöräilyyn

Esimerkki Ekokoti-hankkeen kotitalouksista

Ekokoti-hankkeen kotitalouksista tehtiin perhekohtaiset yhteenvedot eli perhetaulut. Ne kuvaavat kotitalouden kulutusta ja mittaustuloksia hankkeen alussa sekä perheen tekemiä muutoksia hankkeen aikana. Lisäksi yhteenvedoissa on vinkkejä kotitalouden seuraaviksi ekoaskeleiksi. Perhetauluista näkee symbolien avulla minkälaisia kuluttajia ne ovat.  

Kotitalouskohtaiset yhteenvedot (pdf)  

Lisätiedot

Kestävät valinnat kotona ja ostoksilla

Testaa oma hiilijalanjälkesi www.ilmastodieetti.fi