Valonian jätevesineuvojat kiertävät kesän aikana haja-asutusalueiden kiinteistöjä ja antavat puolueetonta neuvontaa jätevesien käsittelystä.

Minna Kivilähde on koulutukseltaan ympäristösuunnittelija. Hän on toiminut jätevesineuvojana Valoniassa jo useana kesänä. Joonatan Stenwall on vastavalmistunut ympäristösuunnittelija ja toimii nyt ensimmäistä kertaa jätevesineuvojana. Kevään aikana he ovat käyneet läpi Suomen ympäristökeskuksen jätevesineuvojille tarkoitetun, valtakunnallisen koulutuksen. Koulutuksessa perehdyttiin uudistuneeseen lainsäädäntöön ja kiinteistökohtaisiin jätevesien käsittelymenetelmiin.

Neuvontakäynnillä käydään läpi kiinteistön jätevesijärjestelmä ja arvioidaan sen toimivuus. Käynnin jälkeen kiinteistönomistaja osaa arvioida, tarvitseeko jätevesijärjestelmää uudistaa ja mitkä käsittelymenetelmät sopivat kyseiselle kiinteistölle. Kesällä 2017 kiinteistökäynnit on kohdennettu kuntien antamien tietojen perusteella vesiensuojelullisesti herkimmille alueille. Neuvonta-alueilla kiinteistöjen omistajat saavat kesällä 2017 kirjeen, jossa ehdotetaan käyntiaikaa. Ajan voi peruuttaa tai vaihtaa sopivammaksi soittamalla jätevesineuvojalle. Neuvontaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta, eikä yksittäisen kiinteistön tietoja luovuteta kunnalle tai muille kolmansille osapuolille.

Asukkaat voivat myös tilata kiinteistökohtaisen neuvontakäynnin ottamalla yhteyttä jätevesineuvojaan. Neuvojan kanssa voi tulla juttelemaan myös kesätapahtumissa, joista ilmoitetaan Valonian tapahtumasivulla.

Jätevesineuvojien työpiste sijaitsee Turussa, Valonian tiloissa. Toiminta-alueena ovat Varsinais-Suomen kunnat, jotka ovat lähteneet Valonian jätevesiyhteistyöhön mukaan. Neuvonta toteutetaan Valonian ja Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry:n Hajajätevesikuormitus kuriiin neuvonnalla (HAKKU) -yhteishankkeena. Neuvontaa rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Jätevesineuvojat

Joonatan Stenwall (31.10. saakka)
p. 040 521 2752
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Minna Kivilähde (31.8. saakka)
p. 040 521 2729
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätiedot

www.valonia.fi/hakku