Valonian järjestämässä Pyörällä töihin -kilpailussa kuljetaan työmatkat viikon ajan pyörällä, kävellen tai muutoin lihasvoimin. Varsinaissuomalaisille työpaikoille suunnattu kilpailu järjestetään taas toukokuussa.

Kilpailuun voi osallistua muutoinkin kuin pyörällä, kunhan kulkumuoto perustuu lihasvoimaan. Osallistua voi myös, vaikka kulkisi lihasvoimin vain osan työmatkasta. Esimerkiksi pyöräilyn voi yhdistää joukkoliikenteeseen, näin pyörällä kuljettu osuus matkasta lasketaan kilpailuun mukaan.

– Tarkoituksena on, että myös pitkämatkalaiset voivat osallistua kilpailuun. Useat kunnat ovat huomioineet linja-autolla työmatkaansa taittavia rakentamalla polkupyörien säilytystä varten pysäköintikatoksia, iloitsee kestävän liikkumisen asiantuntija Paula Väisänen Valoniasta.

Kilpailu on 20-vuotisen historiansa aikana liikuttanut vuosittain noin 200–300 työpaikkaa ja noin 2 000–3 000 varsinaissuomalaista työntekijää. Monella työpaikalla kilpailu on jo muodostunut jokavuotiseksi perinteeksi. Työmatkaliikunta on tehokas tapa lisätä liikuntaa arkipäivään ja Pyörällä töihin -kilpailu on hyvä tilaisuus muuttaa omia liikkumistottumuksia yhdessä työporukan kanssa.

– Tsemppaamme toisiamme ja seuraamme kilometrien kertymistä pitkin kisaviikkoa. Mottoina meillä on ”Jokainen kilometri on tärkeä” ja ”Vastatuulesta saa lisää tehoa treeniin”. Erityisen tsemppimaininnan voi saada vaikka kaatosateessa urheasti fillaroinut työkaveri, kertoo brändiviestintäpäällikkö Susanna Lehtojärvi Raisio-konsernin Benecol-yksiköstä.

Kilpailussa kisataan neljässä sarjassa henkilöstömäärän mukaan ja jokaisesta sarjasta valitaan voittaja. Pääpalkintoina ovat Felt QX65 -hybridipolkupyörä sekä pyöränhuoltolahjakortteja, jotka arvotaan voittajatyöpaikkojen kilpailuun osallistuneiden työntekijöiden kesken. Kilpailuun ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan työpaikat osallistuvat palauttamalla kilpailulomakkeet Valoniaan viimeistään pe 26.5.2017.

Viime vuonna voiton veivät Deltamarin Oy, Kaarinan perhekeskus, Hoitokoti Venla/Lähimmäispalveluyhdistys Kotikunnas sekä Airiston–Velkuan kalastusalue. Kuntasarjan voitti Turku. Kaikkiaan kilpailuun osallistui työpaikkoja 17 kunnan alueelta.

Pyörällä töihin -kilpailu on osa Valonian Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 -hanketta, joka on saanut liikkumisen ohjauksen valtionavustusta Liikennevirastolta.

 

Pyoralla toihin 2017 logo RGB pienennetty

Lisätiedot

Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija
www.valonia.fi/pyorallatoihin