Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys on koonnut yhteen aurinkoenergiasta kiinnostuneita asukkaita. Tavoitteena on toteuttaa aurinkosähkön yhteishankinta kesällä 2017. Aurinkosähkö kiinnostaa asukkaita yhä enemmän ja aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat alentuneet erityisesti paneelien osalta. Järkevästi mitoitettu järjestelmä ehtii nykytiedon mukaan maksamaan itsensä takaisin ennen elinkaarensa päättymistä.

Urakoitsija on valittu – vielä ehtii mukaan yhteishankintaan 

Mynämäen yhteishankinnan tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan mennessä kahdeksan tarjoajaa. Tarjouspyynnössä asetetut vertailukriteerit olivat:

  • Kokonaishinta: 60 p
  • Toimituksen kotimaisuusaste: 25 p
  • Lisäksi jokaisesta lisätakuuvuodesta työlle sekä paneeleille ja muille laitteille annettiin yksi lisäpiste (korkeintaan 12 pistettä yhteensä).
  • Uusiutuvan energian asentajan sertifikaatista sai 3 lisäpistettä.

Järjestämme yhteistapaamisen voittaneen urakoitsijan ja tilaajien kesken keskiviikkona 5.7.2017 klo 17 Mynämäen kunnanviraston valtuustosalissa, osoitteeessa Keskuskatu 21 (käynti takaoven kautta). Jos olette kiinnostuneita tai joku tuttavanne on vielä kiinnostunut lähtemään mukaan yhteishankintaan, niin tervetuloa mukaan tapaamiseen!  

Minne aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa?

Tyypillisin sijoituspaikka aurinkopaneeleille on päärakennuksen katto. Paneelit on järkevintä suunnata etelään päin. Ellei etelän suuntaista lapetta ole, paneelit voi suunnata länteen, mutta tällöin menetetään aamuauringon tuotto. Järjestelmästä on myös mahdollista tehdä 2-piirinen, jolloin paneeleita asennetaan sekä idän että lännen lappeille. Suuntausta suurempi ongelma ovat varjot. Koko piirin tuotanto määrittyy heikoimman kennon mukaan, joten varjostuksen vaikutus on hyvin suuri. Paneeleita ei siis kannata laittaa paikkaan, joka on jatkuvasti varjossa. 

Mikä on sopiva kokoluokka?

Yksi tapa sopivan mitoituksen määrittämiseksi on oman sähkönkulutuksen tutkiminen oman sähköverkkoyhtiön nettipalvelun kautta. Tärkeintä on tarkastella kesäkuukausien aikaista kulutusta, jolloin myös paneelien tuotanto on parhaimmillaan. Jos kulutus on lähes poikkeuksetta kesällä luokkaa 0–0,2 kW, on se käytännössä liian pientä aurinkosähkön hyödyntämistä ajatellen. Tyypillisempi, yli 0,5 kW pohjakulutus, on jo hyvin otollinen aurinkosähkön kannalta.

Tässä kilpailutuksessa aurinkosähköjärjestelmien kokoluokkia on kolme:

  • 2–3 kW (vuosituotanto n. 1 700 – 2 550 kWh/v, 8–12 paneelia eli n. 12–18 m2)
  • 4–5 kW (vuosituotanto n. 3 400 – 4 250 kWh/v, 20–25 paneelia eli n. 30–38 m2)
  • n. 7 kW (vuosituotanto n. 5 950 kWh/v, 28–35 paneelia eli n. 42–53 m2)

Pienin pakettikoko on luonteva valinta sellaiselle pienkiinteistölle, jonka kulutus on alle 20 000 kWh vuodessa. Suurin kokoluokka taas soveltuu niille, joiden kulutus on yli 50 000 kWh vuodessa.

Valonia kokoaa yhteishankinnan ilmoittautumiset sekä järjestää kilpailutukset. Valonia ei tarjoa teknistä neuvontaa aurinkoenergian hankintaan liittyen. 

Yhteishankinta ja -kilpailutus tehdään jo aikaisemmin Hinku-kunnissa testatulla Avaimet käteen -periaatteella. Viimeisin aurinkoenergian yhteishankinta on tehty Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hankkeessa vuodenvaihteessa 2016–2017. Kuvauksen yhteishankinnasta löydät hankkeen sivuilta.

 

Lisätiedot

 

Esimerkkejä toteutetuista kohteista:

Finsolar – Tapauskuvauksia aurinkoenergiainvestoinneista

Tapauskuvaus: Finsolar

 

Lauri Numminen, Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys
lauri.numminen(at) lh.mynamaki.fi
p. 040 751 9880