Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys kokosi talvella 2017 yhteen aurinkoenergiasta kiinnostuneita asukkaita ja tavoitteena on toteuttaa aurinkosähkön yhteishankinta kesällä 2017. Valonia kokosi yhteishankinnan ilmoittautumiset sekä järjesti kilpailutuksen. Mynämäen yhteishankinnan tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan mennessä kahdeksan tarjoajaa. 

Mukaan lähteneiden kohteiden aurinkosähköjärjestelmien asennus on aloitettu elokuussa. Tavoitteena on saada kaikki kohteet valmiiksi syyskuun aikana. Lisäämme sivuillemme tarkempia tietoja kohteista kun asennukset on tehty ja käyttöönotettu. 

Tarjouspyynnössä asetetut vertailukriteerit olivat kokonaishinta ja toimituksen kotimaisuusaste. Lisäksi jokaisesta lisätakuuvuodesta työlle sekä paneeleille ja muille laitteille sekä uusiutuvan energian asentajan sertifikaatista sai lisäpisteitä.

Minne aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa?

Tyypillisin sijoituspaikka aurinkopaneeleille on päärakennuksen katto. Paneelit on järkevintä suunnata etelään päin. Ellei etelän suuntaista lapetta ole, paneelit voi suunnata länteen, mutta tällöin menetetään aamuauringon tuotto. Järjestelmästä on myös mahdollista tehdä 2-piirinen, jolloin paneeleita asennetaan sekä idän että lännen lappeille. Suuntausta suurempi ongelma ovat varjot. Koko piirin tuotanto määrittyy heikoimman kennon mukaan, joten varjostuksen vaikutus on hyvin suuri. Paneeleita ei siis kannata laittaa paikkaan, joka on jatkuvasti varjossa. 

Mikä on sopiva kokoluokka?

Yksi tapa sopivan mitoituksen määrittämiseksi on oman sähkönkulutuksen tutkiminen oman sähköverkkoyhtiön nettipalvelun kautta. Tärkeintä on tarkastella kesäkuukausien aikaista kulutusta, jolloin myös paneelien tuotanto on parhaimmillaan. Jos kulutus on lähes poikkeuksetta kesällä luokkaa 0–0,2 kW, on se käytännössä liian pientä aurinkosähkön hyödyntämistä ajatellen. Tyypillisempi, yli 0,5 kW pohjakulutus, on jo hyvin otollinen aurinkosähkön kannalta.

Tässä kilpailutuksessa aurinkosähköjärjestelmien kokoluokkia on kolme:

  • 2–3 kW (vuosituotanto n. 1 700 – 2 550 kWh/v, 8–12 paneelia eli n. 12–18 m2)
  • 4–5 kW (vuosituotanto n. 3 400 – 4 250 kWh/v, 20–25 paneelia eli n. 30–38 m2)
  • n. 7 kW (vuosituotanto n. 5 950 kWh/v, 28–35 paneelia eli n. 42–53 m2)

Pienin pakettikoko on luonteva valinta sellaiselle pienkiinteistölle, jonka kulutus on alle 20 000 kWh vuodessa. Suurin kokoluokka taas soveltuu niille, joiden kulutus on yli 50 000 kWh vuodessa.

Yhteishankinta ja -kilpailutus on tehty jo aikaisemmin Hinku-kunnissa testatulla Avaimet käteen -periaatteella. Edellinen aurinkoenergian yhteishankinta on tehty Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hankkeessa vuodenvaihteessa 2016–2017. Kuvauksen yhteishankinnasta löydät hankkeen sivuilta.

Lisätiedot

Esimerkkejä toteutetuista kohteista:

Finsolar – Tapauskuvauksia aurinkoenergiainvestoinneista

Tapauskuvaus: Finsolar