Aurinkosähkö kiinnostaa asukkaita yhä enemmän ja aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat alentuneet erityisesti paneelien osalta. Järkeväksi mitoitettu järjestelmä ehtii nykytiedon mukaan maksamaan itsensä takaisin ennen elinkaarensa päättymistä. Tämä johtuu erityisesti kalliista siirtomaksuista, vaikka sähköenergian hinta onkin tällä hetkellä edullista. 

Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys on koonnut yhteen aurinkoenergiasta kiinnostuneita asukkaita, joiden tavoitteena on toteuttaa kevään  ja kesän 2017 aikana aurinkosähkön yhteishankinta. Yhteishankinnan ilmoittautumisaika päättyi 12.5.2017. 

Yhteishankinta ja -kilpailutus tehdään jo aikaisemmin Hinku-kunnissa testatulla Avaimet käteen -periaatteella. Viimeisin aurinkoenergian yhteishankinta on tehty Pohjois-Karjalan Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hankkeessa vuodenvaihteessa 2016-2017. Kuvauksen yhteishankinnasta löydät hankkeen sivuilta.

Tarjouksia odotellaan

Tarjouspyynnöt yhteishankinnasta lähtivät viikon 20 lopussa. Tarjousten jättöaika päättyy 16.6.2017, jonka jälkeen valitaan urakoitsija.

Kilpailutuksen jälkeen vastuu toteutuksesta on valitulla yrityksellä. Tästä hetkestä eteenpäin tilaajat keskustelevat suoraan hankintaan valitun yrityksen kanssa. Yritys vastaa asennusten järjestämisestä ja saattaa esimerkiksi pyytää tilaajilta valokuvia asennuspaikoista etukäteen. Jos sopivaa toteuttajaa ei löydy tai riittävän hyvää tarjousta ei saada kaikki tarjoukset hylätään. Jatkoa harkitaan tällöin uudelleen.

Minne aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa?

Tyypillisin sijoituspaikka aurinkopaneeleille on päärakennuksen katto. Paneelit on järkevintä suunnata etelään päin. Ellei etelän suuntaista lapetta ole, paneelit voi suunnata länteen, mutta tällöin menetetään aamuauringon tuotto. Järjestelmästä on myös mahdollista tehdä 2-piirinen, jolloin paneeleita asennetaan sekä idän että lännen lappeille. Suuntausta suurempi ongelma ovat varjot. Koko piirin tuotanto määrittyy heikoimman kennon mukaan, joten varjostuksen vaikutus on hyvin suuri. Paneeleita ei siis kannata laittaa paikkaan, joka on jatkuvasti varjossa.

Mikä on sopiva kokoluokka?

Yksi tapa sopivan mitoituksen määrittämiseksi on oman sähkönkulutuksen tutkiminen oman sähköverkkoyhtiön nettipalvelun kautta. Tärkeintä on tarkastella kesäkuukausien aikaista kulutusta, jolloin myös paneelien tuotanto on parhaimmillaan. Jos kulutus on lähes poikkeuksetta kesällä luokkaa 0 – 0,2 kW, on kulutus käytännössä liian pientä aurinkosähkön hyödyntämisen kannalta. Tyypillisempi yli 0,5 kW pohjakulutus on jo hyvin otollinen aurinkosähkön kannalta.

Tässä kilpailutuksessa aurinkosähköjärjestelmien kokoluokkia on kolme:

  • 2-3 kW (vuosituotanto n. 1 700 – 2 550 kWh/v, 8-12 paneelia eli n. 12-18 m2)
  • 4-5 kW (vuosituotanto n. 3 400 – 4 250 kWh/v, 20-25 paneelia eli n. 30-38 m2)
  • n. 7 kW (vuosituotanto n. 5 950 kWh/v, 28-35 paneelia eli n. 42-53 m2)

Pienin pakettikoko on luonteva valinta sellaiselle pienkiinteistölle, jonka kulutus on alle 20 000 kWh vuodessa. Suurin kokoluokka taas soveltuu niille, joiden kulutus on yli 50 000 kWh vuodessa.

Valonia kokoaa yhteishankinnan ilmoittautumiset sekä järjestää kilpailutukset. Valonia ei tarjoa teknistä neuvontaa aurinkoenergian hankintaan liittyen. 

 

Lisätiedot

Esimerkkejä toteutetuista kohteista:

www.finsolar.net/aurinkoenergian-hankintaohjeita/toteutettuja-aurinkoenergiainvestointeja/

www.utuapu.fi/tapauskuvaus-finsolar/

 

Lauri Numminen
Mynämäen Seudun Pienkiinteistöyhdistys
lauri.numminen(at) lh.mynamaki.fi
p. 040 751 9880